Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Åklagaren Hans Ihrman och Christer Nilsson, polisens chef för utredningsenheten på Nationella operativa avdelningen.

Här är mobilbevisen som ska fälla Akilov

Första gången som åklagaren kan bevisa att Rakhmat Akilov planerade dådet är fyra månader före attacken. Hans mobiltelefon är nyckeln. Via chattar kommunicerade han också med andra om en martyroperation i Sverige.

Förundersökningsprotokollet är 9 000 sidor långt. I det ingår en sammanställning av beslag som gjorts, övervakningsbilder, vittnen och förhör.

Kanske det viktigaste beslaget är Rakhmat Akilovs mobiltelefon av märket Huawei som han hade med sig inne i lastbilen. Enligt åklagaren Hans Ihrman tog Akilov bilder under själva lastbilsfärden och på Drottninggatan dagar före attacken. Attacken skedde på en fredag, men två fredagar tidigare har man kunnat bevisa att den misstänkte var där och gick igenom platsen.

Via appen Zello i telefonen hade den misstänkte en dialog med en "Abu Omar" som han också skickade bilder till, enligt förundersökningsprotokollet. Två bilder skickades från gatan där lastbilen stod klockan 14.42 den 7 april. På båda bilderna syns lastbilen. Bara sju minuter senare skickades nästa bild, men denna gång inifrån lastbilen. Bilden är skakig och tagen rakt fram ut ur förarhytten.

Klockan 15.04 skickade Akilov nya bilder från tåget Arlanda express. Han har fotograferat sina egna händer där han är blodig och har skavt av skinn. En annan tycks visa söndertrasade klädesplagg.

"Byxorna har brunnit jag trodde att det kommer att explodera men det blev inte. Ca 10 har dött", skrev han i ett meddelande.

Chattar om bombbälte

Åklagaren har gått igenom 107 sökningar som Akilov gjorde på mobiltelefonen samt webbhistorik på 710 besökta webbadresser eller länkar. Bland annat handlar det om propagandavideor för IS på Youtube, en webbsida med länkar till IS nyhetsblad, eller webbsidor om strider i Mosul, tal om kalifatet eller jihad.

Men Akilov söker också på gayklubbar i Stockholm samt biljetter på båtar, som på Waxholmsbolaget eller ångbåten Mariefred, något som skulle kunna vara andra tänkta mål.

Akilovs chattar med flera alias på appar som Whatsapp, Telegram, Facebook och Zello anses viktiga. Bara på Telegram har 120 konversationer hittats med 9 000 meddelanden.

Ett av namnen han kommunicerar med är Abu Jacho den16 januari 2017. Det är det första tecknet på att Akilov planerade dådet som åklagaren kunnat bevisa. Då svor han också trohet till IS, enligt åtalet.

Den 19 januari chattar Akilov med en Abu Salmon om att vilja utföra ett terroristdåd. Den 30 januari skriver han med en Muhammad Miskin om potentiella mål för en terrorattack.

Säpo har försökt kartlägga vilka personer som kan tänkas ligga bakom dessa alias, och först trodde utredarna att ingen av de Akilov haft kontakt med om attentatet fanns i Sverige. Men det visade sig inte stämma, och ytterligare en person greps men avfördes senare från utredningen.

"Han vill köra över otrogna" eftersom Sverige understödjer Nato och skickar bomtekniker till Irak och utbildar kurder, enligt åtalet.

"Trodde han skulle dö"

De följande månaderna chattar han med andra alias om att utföra en sprängning i Europa och förbereda ett självmordsbälte, samt angående en martyroperation i Sverige. Bara en vecka före dådet har han kontakt med en Togut Shikan om att hitta en lastbil.

- Akilovs uppfattning var att han under färden trodde att han skulle bli skjuten eller att han skulle dö, säger hans advokat, Johan Eriksson.

I hans telefon fanns 12 717 bilder med egna foton samt andra som lagrats från nätet. Ett minneskort hittades också i hans bostad i Vårberg med avrättningsfilmer som kan knytas till IS.