Här är mångfaldens Lucior

Efter Åhlens-händelsen där en pojke som var Lucia utsattes för rasism har många röster höjts. Två av dessa är Gunilla och Moha som är utklädda till Lucior i Iamprouds och Oh snap Swedens senaste fotokampanj.

ANNONS
|

Den vanliga bilden av Lucia är en blond tjej med blåa ögon. Men efter hatstormen mot Åhlens där en mörkhyad pojke fick vara Lucia i en reklamkampanj, bestämde sig Iamproud som arbetar för en sundare kroppsidealsattityd tillsammans med Oh snap Sweden– en normkritisk fotoverksamhet för tjejer– för att lyfta fram att Lucia inte alls behöver se likadan ut genom kampanjen #allasvårlucia.

Porträtten togs av fotografen Felicia Margineanu och resultatet blev en uppsjöbilder på vackra Lucior i allsköns utförande.

"Åhlens-händelsen är sorglig"

Vissa av Luciorna kom med genom ansökningar medan andra headhuntades. Ett exempel på sistnämnda är Gunilla Wennberg från Stockholm. Hon blev kontaktad av FelicliaMargineanu via Facebook och tyckte om idén.

ANNONS

- Jag är nog den äldsta av dem, svarar hon och skrattar när vi ringer upp henne. - När jag var ung på 60-talet så var normen att Lucia skulle vara blond och blåögd. I min klass i skolan så räknades jag som mörk i och med min hårfärg vilket inte var något jag bekymrades över. Det var ju så det skulle vara.

Läs mer:Moha vill vara en förebild för mänskligheten

Gunilla Wennberg brinner starkt för frågor som rör mångfald och jämställdhet. Hon tycker att hatstormen mot pojken i Åhlens-reklam är sorglig och tycker att Lucia, samt andra fenomen, mår bra av att förändras.

- Att motarbeta rasism och sprida positiva budskap är några av mina hjärtefrågor, berättar hon.

Kommer du att vara med i ett Lucia-tåg?

- Jag kan inte påstå att jag längtar efter att vara Lucia. Nej, det får räcka så här. Även om bilderna blev väldigt fina.

En annan tjej som också är en del av kampanjen är MohaFrikraft som vid förlossningen fick en CP-skada och fick för tvåår sedanäven diagnoserna ADHD och autism. Hon ställde upp eftersom hon tycker det är en kul grej. Och så älskar hon att vara med framför kameran.

ANNONS

- Jag fick inga detaljer egentligen men sa ja direkt. Att vara med på bild, både stillbilder och video, får något inom mig att skina upp. Jag tycker att man ska strunta i vad andra tycker och göra sin egen grej.

Har du varit Lucia i något tåg tidigare?

- På dagis var jag Lucia men jag tappade alltid kronan. Denna gången var det första gången jag hade levande ljus så det var lite läskigt.

Har du något tips för de som vill vara Lucia, men som inte vågat än?

- Jag vill stärka andras självkänsla och få dem att våga göra vad de vill. Det finns alltid någon som vill trycka ner en och det ska man inte acceptera. Gör det för din skull och gör det för att du ska må bra.

ANNONS