Här är GP:s partiledarintervjuer 2022

Under valrörelsens sista veckor har GP intervjuat alla partiledare om några av valets stora frågor. Här kan du läsa om Jimmie Åkessons krav efter valet, Märta Stenevis attack och om hur Johan Pehrson vill riva upp den överenskommelse om asylmottagning hans tänkta samarbetspartier tagit fram.

ANNONS
|

Jimmie Åkesson (SD)

Om SD ska stödja en regering partiet inte sitter i kommer det att kosta, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. Då kräver SD ett detaljerat avtal om vilken politik som ska genomföras. Partiets mål är stopp för all asylinvandring utanför Sveriges närområde.

Arne Larssons analys: Priset för inflytande kan bli högt för Åkesson

Nooshi Dadgostar (V)

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tänker ta sitt parti till Rosenbad, är budskapet i GP:s intervju. Partiet går till val på satsningar på vård, skola, och omsorg, lägre energipriser och högre pensioner. Hur skattepolitiken ska se ut är inte bestämt, men principen är skatt efter bärkraft – den som har mycket ska betala mer.

ANNONS

Arne Larssons analys: Nya, tuffa Vänsterpartiet har målat in sig i ett hörn

Ebba Busch (KD)

KD-ledaren Ebba Busch vill att både SD och L hålls utanför en regering. Hon utesluter dock inte att det kan bli aktuellt att sitta i samma regering som SD i framtiden, och säger att det faktum att KD ändrat hållning till SD beror på att Alliansen sprack och att man behövde hitta ett annat sätt att få igenom KD:s politik.

Arne Larssons analys: Ebba Busch är sitt parti – på gott och ont

Magdalena Andersson (S)

M, KD och L anpassar sig till SD säger S-ledaren Magdalena Andersson till GP och beskriver det som ett sluttande plan. Det enda parti hon stänger dörren till att samarbeta med efter valet är just SD. Om det krävs för att styra landet sätter hon sig i regering med M.

Arne Larssons analys: Socialdemokraterna har också anpassat sig till SD

Ulf Kristersson (M)

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill ogärna svara på GP:s frågor om vad som händer om partiet förlorar valet eller varför det går så trögt i opinionen. Han tar det som givet att partiet kommer att vinna valet. Han tycker också att vikten av det svenska språket har försummats.

ANNONS

Arne Larssons analys: Därför vill inte fler åka med på Kristerssons resa

Annie Lööf (C)

M, KD och L har banat väg för att SD växer genom att normalisera ett främlingsfientligt högerpopulistiskt parti, säger Centerledaren Annie Lööf. Samtidigt som hon håller dörren stängd till SD och inte vill regera ihop med V, ser hon att Magdalena Andersson har störst chans att få Centerpartiets stöd som statsminister.

Arne Larssons analys: Centerpartiet står inför ännu ett viktigt vägskäl

Märta Stenevi (MP)

Högerpartiernas hårda retorik kring invandrare sliter isär samhället, säger MP-språkröret Märta Stenevi till GP och konstaterar att gängkriminaliteten är en fråga om fattigdom, inte om invandrare. Hon säger också att det är hög tid att Magdalena Andersson samlar sitt regeringsunderlag så att de kan börja förhandla.

Arne Larssons analys: Klimatkrisen kommer inte att rädda Miljöpartiet

Johan Pehrson (L)

Liberalernas partiledare Johan Pehrson kräver att överenskommelsen mellan M, KD och SD om att asyllagstiftningen anpassas till EU:s miniminivå rivs upp efter valet. Han säger också att det inte finns på kartan att göra gemensamma bussresor med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Arne Larssons analys: Johan Pehrson är valets olyckliga mellanchef

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS