Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trumps uttalande om Sverige väckte stor uppmärksamhet. Presidenten syftade enligt egen utsago på ett inslag som visades på Fox News, som innehåller flera ogrundade och felaktiga påståenden om Sveriges asyl- och integrationspolitik.

Här är felen i tv-inslaget Trump pratade om

När USA:s president Donald Trump i helgen talade om Sverige syftade han på ett tv-inslag om svensk flyktingpolitik. Men inslaget innehåller en rad påståenden som är antingen tvivelaktiga, onyanserade eller direkt felaktiga.

1. Påstående: I påannonsen till inslaget i Fox News sägs att Sverige beviljade över 160 000 asylsökande förra året.

Fakta: Under 2016 sökte knappt 29 000 människor asyl i Sverige, vilket innebar en mycket kraftig nedgång jämfört med 2015, då nästan 163 000 sökte asyl i Sverige, enligt Migrationsverket. Under 2016 fattades knappt 112 000 asylbeslut, av dem fick drygt 67 000 godkänt på sin asylansökan.

2. Påstående: "De känner att det är deras moraliska skyldighet att öppna gränserna för alla flyktingar som vill komma dit", säger filmaren Ami Horowitz i en intervju med programledaren Tucker Carlson.

Fakta: Sverige införde i november 2015 tillfälliga gränskontroller, följda av tillfälliga identitetskontroller i januari 2016, som tillsammans med åtgärder i övriga Europa ledde till en dramatisk nedgång i antalet asylsökande (se punkt 1). Under 2016 skärptes asylpolitiken på en rad punkter, vilket gjorde att Sverige gick från EU:s mest generösa asyllagstiftning till EU:s miniminivå, enligt Migrationsverket.

3. Påstående: "Det skedde en kraftig ökning av både väpnat våld och våldtäkter i Sverige när de införde sin öppna dörrar-politik."

Fakta: Antalet dödsskjutningar i kriminella miljöer har ökat från i snitt fyra per år 1990–1994, till 14 per år 2010–2014 för att 2015 preliminärt uppgå till 28, enligt kriminologen Mikael Rying vid Polismyndigheten. Även förra året var dödsskjutningar många, liksom skadeskjutningarna. Men det dödliga våldet totalt i Sverige är fortfarande omkring 1 per 100 000 invånare jämfört mot USA:s 5 per 100 000, enligt FBI.

Antalet anmälningar av våldtäkter har ökat, men eftersom sexualbrottslagstiftningen skärpts i omgångar och anmälningsbenägenheten tros ha ökat är det svårt att jämföra siffror över tid. När kvinnor själva uppgett utsatthet för sexualbrott låg siffrorna mellan 1 och 1,5 procent åren 2005–2012. I den senaste undersökningen, 2015, var siffran uppe i tre procent, enligt BRÅ. Svaren säger inget om typen av sexualbrott.

4. Påstående (om invandrartäta förorter): "Det här är områden dit polisen inte går in, eftersom det är för farligt. Det är den nationella polisens riktlinjer."

Fakta: Stämmer inte. Tvärtom har polisen stärkt närvaron i flera områden. "Det finns inga områden som polisen inte åker till. I en rapport från 2015 beskriver polisen 15 särskilt utsatta områden. Dessa områden kännetecknas bland annat av svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Det finns inga riktlinjer om att polisen inte ska besöka dessa områden", skriver Johanna Blomqvist, pressekreterare vid polisen till TT.

5. Påstående: "Regeringen har verkligen ansträngt sig för att dölja en del av de här problemen."

Fakta: "UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige. Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar", skriver utrikesminister Margot Wallström i ett mejl till TT.

6. Påstående: "Sverige hade sin första islamistiska terrorattack för inte så länge sedan."

Fakta: Syftar troligen på självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, som för drygt sex år sedan (den 11 december 2010) sprängde sig till döds i hörnet Bryggargatan/Drottninggatan i Stockholm. Ingen annan skadades. I en ljudfil som Abdulwahab mejlade till TT, Säpo och sin familj på attentatsdagen sade han att "islamiska staten" finns i Sverige och Europa och att dess "aktioner kommer att tala för sig själva".