Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vice-statsminister Isabella Lövin (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Bild: Kicki Nilsson/TT
Vice-statsminister Isabella Lövin (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Bild: Kicki Nilsson/TT

Här är förslaget till samtyckeslag

Det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Regeringens utlovade förslag innebär att fler handlingar kommer att räknas som våldtäkt och att straffen höjs.

– Fler handlingar kommer att räknas som våldtäkt och straffen höjs. Men lagen är också ett verktyg för att förändra attityder och värderingar i vårt samhälle, säger Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin och justitieminister Morgan Johansson presenterade vid lunchtid på söndagen det nya förslaget.

– Sex ska vara frivilligt, annars är det inte lagligt, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP). Hon kopplar förslaget till #metoo-rörelsen, som under hösten samlat vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier.

Med en samtyckeslag förtydligas frivilligheten. Att en person vill vara med måste vid varje nytt moment i sexakten uttryckas antingen genom att denne säger det eller visar det.

Vill modernisera synen på sex

Redan idag kan en gärningsman i de allra flesta situationer där samtycke saknas dömas för våldtäkt, på pappret. Inga instanser har bedömt att samtycke kommer att leda till fler fällande domar.

– Vi har länge arbetat för att modernisera sexualbrottslagstiftningen och jag är oerhört glad att vi äntligen får en samtyckeslagstiftning på plats, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP) och tillägger:

– Jämställdhet och mänskliga rättigheter är något som gäller alla över allt och hela tiden. Nu fortsätter vi arbetet på bred front för att eliminera den destruktiva kvinnosynen.

"Fler kommer lagföras"

Andelen kvinnor som utsätts för sexualbrott ökar, framhåller Morgan Johansson (S). Han är också övertygad om att en eventuell lagändring kommer medföra att fler lagförs, trots att inga instanser gjort den bedömningen.

– Den innebär inte bara en uppstramning och skärpning utan också ett väldig viktigt budskap att sex ska vara frivilligt och allt annat riskerar du att lagföras för. Om mäns våld mot kvinnor ska upphöra är det männen som måste förändras, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Han understryker:

– Vår bedömning är att fler kommer att lagföras, säger Morgan Johansson.

"Sex mot någons vilja är våld"

Utredaren föreslog att man skulle ta bort begreppet "våldtäkt". Detta eftersom ordet, enligt utredarens mening, signalerar att ytterligare våld används än det övergrepp som själva våldtäkten innebär. Detta väljer regeringen dock att bortse ifrån.

– Det är en fråga om hur man förhåller sig till begreppet. När man genomför sex med en person mot dennes vilja så är det, enligt min uppfattning, att det är en form utav våld. Att då bara gå över till att beskriva det som ett sexuellt övergrepp skulle sända signaler om att vi snarare ser mildare på detta än vad vi gjort tidigare, säger Johansson och fortsätter:

– Vi har fått rätt stark remisskritik, framför allt från kvinnoorganisationer angående om att ta bort våldtäktsbegreppet. Därför väljer vi att inte göra detta.

Det finns en stor enighet bland de politiska partierna om sexualbrottskommitténs förslag, som ligger till grund för regeringens lagförslag. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2018.

– Den lagstiftning som vi kommer att besluta om på torsdag är ett stort steg. Jag utesluter inte att vi kommer att behöva göra mer, avslutar justitieminister Morgan Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.