Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Europaparlamentet i Strasbourg. Bild: Åke Ericson
Europaparlamentet i Strasbourg. Bild: Åke Ericson

Här är EU-frågorna som kandidaterna nobbar

Fiskerifrågor, kultur och utbildning är några av de utskott som inga svenska kandidater till Europaparlamentet vill sitta i.
Det visar en rundringning som tidningen ATL har gjort.

När lantbrukets affärstidning ATL ringt runt till 26 av de namn som toppar partiernas listor inför valet till Europaparlamentet är det tydligt att de svenska potentiella Europaparlamentarikerna delar vissa favoritområden. Kandidaterna har i enkäten fått välja två utskott var.

Allra mest populärt är utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. 10 av de 26 tillfrågade kandidaterna uppger att de vill sitta i det utskottet. Näst mest populärt är utskottet för industrifrågor, forskning och energi, utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet och utskottet för utrikesfrågor, som samtliga valts fem gånger vardera.

Samtidigt finns det flera utskott som ingen svensk aspirerande EU-parlamentariker väljer att sitta i. Det handlar bland andra om utskottet för kultur och utbildning, utskottet för budgetkontroll och fiskeriutskottet (se faktaruta).

S vill fokusera på hjärtfrågorna

Socialdemokraternas toppkandidat, Heléne Fritzon, säger i en intervju till GP att hon hoppas att de svenska S-parlamentarikerna kommer sitta i de utskott som knyter an till det partiet identifierat som de viktigaste frågorna.

– Vi vill lägga stor kraft i parlamentet på de som är våra tre stora huvudfrågor. Det handlar om arbete med demokrati och mänskliga rättigheter, jobb och sysselsättning och miljö och klimat.

Socialdemokraterna har haft fem Europaparlamentariker under den nuvarande mandatperioden och ser ut att bli störst av de svenska partierna även i det kommande valet. Men vilken socialdemokrat som hamnar i vilket utskott är för tidigt att säga, enligt Heléne Fritzon.

– Vi har inte svaret i dag på vem som kommer att sitta var, säger hon.

KD-toppen vill jobba med industri och forskning

Kristdemokraternas förstanamn, Sara Skyttedal, säger i en intervju med GP att hon siktar in sig på utskottet för industrifrågor, forskning och energi.

– Jag vill spela en stor roll i de utskott som är viktiga för svenska företag. Jag tycker det är viktigt att påverka konkret och då är det ett superviktigt utskott för att se till att den svenska konkurrenskraften inte skadas.

För Sara Skyttedal är även andra utskott aktuella men vilka det blir är osäkert eftersom det beror på hur diskussionen går inom den europeiska partigruppen, i KD:s fall European People's Party, som samlar konservativa och kristdemokrater från EU:s medlemsländer.

– Vi får se om man kan få sitta i två eller tre beroende på hur det går inom partigruppen. Det är inte alltid man får sin önskelista, säger hon.

Här är utskotten där ingen svensk kandidat vill sitta:

Budgetutskottet

Utskottet för kultur och utbildning

Utskottet för budgetkontroll

Utvecklingsutskottet

Fiskeriutskottet

Utskottet för rättsliga frågor

Utskottet för konstitutionella frågor

Utskottet för framställningar

Källa: ATL

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.