Här är den oväntade maten du kan buda hem på Tradera

På köp- och säljsajterna byter allt möjligt ägare. När det råder brist på vissa produkter i butikerna säljs varorna för höga summor på bland annat Tradera. 2018 var det fläktar och en chokladdryck. I jul är det en ”livsviktig” liten fisk till julbordet – och en skum sötsak.

ANNONS
|

När det blir brist i butikerna på vissa varor, finns det alltid villiga säljare på till exempel Blocket och Tradera, som gladeligen säljer sina saker och tjänar en hacka. 2018 var en het sommar, då såldes det fläktar till överhettade köpare. Samma år var det även en storsäljare som många nog minns från sin barndom.

– För några år sen såldes O'boy när det var ett produktionsfel i fabriken. Då såldes oöppnade paket för tusentals kronor på sajten, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

En annan populär produkt som folk ville köpa var Aladdinaskar med trillingnötter i. Den försvann ur asken år 2014. Det året såldes en ask för hisnande 15 000 kronor. Men så sent som för några dagar såldes en oöppnad ask på Tradera från 2013 med trillingnötter i, för 475 kronor, efter 47 bud.

ANNONS

Inför den här julen har de hetaste matprodukterna på Tradera varit ansjovis och Baddare. Så sent som dagen för julafton låg det 24 annonser på Tradera med fisken som är ”livsviktig” i Janssons frestelse.

En säljare ville ha hela 600 kronor för två burkar. Billigast var en krona för en burk, men då önskade säljaren också byta den lilla firren mot brysselkål, grönkål och gräslök. Även på Blocket syntes sillen till försäljning i 34 annonser. För de som inte vill buda på fisken på nätet, säljer Hemköp till exempel burkar för 25 kronor.

Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.
Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera. Bild: Tradera

LÄS MER:Nu börjar Baddaren säljas – för sista gången

Köpa Baddare på nätet

Något som verkligen inte går att köpa i butik längre är Baddarna – för nyligen tillverkades ju de absolut sista på kexfabriken i Kungälv. Kön ringlade lång utanför Bräckboden för att få köpa de eftertraktade påsarna. Cirka 40 000 påsar har sålts för 35 kronor styck. Men lyckades man inte få tag på en påse finns flera av dem nu på Tradera att buda hem.

Dagen före julafton låg det ute 43 (!) annonser med Baddare. Högsta utgångspriset var 1 000 kronor för fem påsar. Något ingen hade nappat på, än. Ville man inte spendera riktigt så mycket på dem kunde man köpa två påsar för 70 kronor, vilket är samma pris som i butik.

ANNONS

Intresset verkade vara stort – en av dem som säljer en enda påse hade fått 43 bud.

Men det som folk köper mest av på Tradera dagarna innan jul är sista minuten-klappar. Enligt Sofia Hagelin handlar det då om kläder, julpynt, heminredning och hemelektronik.

– Vi ser en stor intresseökning för att handla begagnat till jul i år. För bara några år sen var konsumenterna betydligt mer tveksamma till att handla second hand och än mer att ge bort något begagnat som gåva. Men med en ökad medvetenhet om nykonsumtionens baksidor för klimatet, så är det numera en självklarhet att välja cirkulärt för allt fler svenskar, svarar Sofia Hagelin i ett mejl.

Det som söks mest i december på marknadsplatsen är: Lego, Svenskt Tenn, Playstation 5, dunjackor och skivspelare.

LÄS MER:Richard älskar baddaren – vill äta kexet en sista gång

LÄS MER:Mia Skäringer skänker unik turnéjacka till Stadsmissionen

LÄS MER:”På spåret”-buren gick till företag i Mölndal

LÄS MER:Världens dyraste Mumin-mugg såld på Tradera

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS