Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är avdragen du kan göra

I dag är det sista dagen att lämna in sin inkomstdeklaration. Här listar GP några tips på avdrag som du kan göra.

Idag är det sista dagen att lämna in inkomstdeklarationen för 2015. 7,8 miljoner svenskar förväntas deklarera innan midnatt. Om man som privatperson inte deklarerar i tid, riskerar man att få böter på 1 250 kronor.

- Det kommer med största sannolikhet att vara köer utanför våra kontor idag ändå. Och det kan hända att det blir problem med sajten under dagen. Så jag rekommenderar alla att till nästa gång deklarera i god tid, säger Carina Nicander Olsson, sektionschef på Skatteverket.

För många handlar deklarationen bara om att godkänna sin restskatt, men för andra väntar mängder med blanketter och tillägg för avdragsgilla avgifter. 

Här är några av de saker du kan göra avdrag för: 

  • Om du är skriven i en ort men anställd i en annan och därmed tvingas resa till och från jobbet, kan du i vissa fall dra av dina resekostnader. Detta gäller dock bara om du kan bevisa att du sparar in minst två timmar på att inte resa kollektivt. Du kan också bara få avdrag om dina kostnader överstiger 10 000 kronor. Kostnader för kollektivtrafik överstiger sällan det beloppet. 
  • Om du med kort varsel har fått arbete i en annan ort än den du bor i, och tvingas hitta nytt boende, så att du har två bostadskostnader, kan du dra av den ena bostadskostnaden. 
  • Arbetskläder som är oumbärliga i ditt yrke, som till exempel kängor med stålhätta eller skyddskläder, kan dras av på skatten. Dock brukar många arbetsgivare själva bekosta sina anställdas kläder. 
  • Även utrustning kan i vissa fall dras av. Till exempel om man behöver köpa en dator eller en mobiltelefon. Det är dock svårt att bevisa att en sådan pryl enbart kommer att användas i jobbet. 

Enligt Carina Nicander Olsson kan man som privatperson dra av kostnader som på något sätt är en förutsättning för att man ska kunna utföra sitt arbete. 

– Men man måste på något sätt bevisa att det har med ens arbete att göra. Det går inte dra av bilresor som man gör för att "det är skönare" att köra bil.

Samtidigt väljer allt fler att deklarera elektroniskt. Under 2015 hade skatteverket över 54 miljoner besök på sin sajt, vilket är en ökning med 13 % från föregående år. 

Nästan 11.5 miljoner underteckningar med e-legitimation gjordes under föregående år på skatteverket.se. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.