Radha Deogan i en kameraövervakad tvättstuga i Stockholm.
Radha Deogan i en kameraövervakad tvättstuga i Stockholm.

Här är 36 slag mot integriteten

ANNONS
|

Datainspektionen har i en ny rapport identifierat ett trettiotal punkter som påverkat den personliga integriteten negativt under 2009. Och allmänheten blir övervakad i större utsträckning – något som framförallt unga är negativa till.

Debatten kring Ipred-lagen och FRA-lagen är en trolig orsak till detta, skriver Datainspektionen i sin rapport.

– Utrednings- och lagstiftningstakten i frågor som påverkar den personliga integriteten var hög under 2009, både här i Sverige och i Bryssel, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Upprörande kreditupplysningar

Många upprörs också över de lättillgängliga kreditupplysningar som går att ladda ner från nätet på vem man vill. Genom att upplysningssidorna köper sig ett utgivningsbevis för 2 000 kronor kommer de runt personuppgiftslagen och kan fritt redovisa uppgifter om grannens och arbetskamraternas inkomstuppgifter.

ANNONS

– Det är stor skillnad att på Internet uttrycka sina tankar, åsikter och känslor jämfört med att tillhandahålla hela befolkningsregister. Det kan knappast ha varit lagstiftarens avsikt att vem som helst kan sätta personuppgiftslagen ur spel, säger Göran Gräslund.

Inspektionen är starkt kritisk till den utredning som föreslog att ungdomsorganisationer som får statligt bidrag ska spara en mängd uppgifter om sina medlemmar i fem år.

Med detta vill man komma åt bidragsfusk, men riskerna med den här typen av centrala register är allt för stora, menar Datainspektionen.

– I vissa fall kommer känsliga uppgifter om hälsa och politiska åsikter att registreras, säger Göran Gräslund.

Risk med e-förvaltning

Även planerna på att göra Sverige bäst i världen på elektronisk förvaltning möts med skepsis. Redan idag finns varje svensk med i ett hundratal register. Risken är att den bild av en person som systemet skapar kan bli felaktig eller missvisande.

Sådana fel kan få kännbara följder för den drabbade, menar inspektionen som avråder från stora registreringssystem.

Men de många diskussionerna om personlig integritet har också ökat allmänhetens medvetande kring frågorna, något inspektionen ser positivt på.

– Vi ser flera positiva signaler. I den ungdomsundersökning som vi genomförde under 2009 uppgav nära hälften av ungdomarna att debatten om bland annat Ipred och FRA har fått dem att fundera mer kring dessa frågor, säger Göran Gräslund.

ANNONS

En moderat framtidsgrupp vill samtidigt att en ny borgerlig regering bör lova att minska volymen av personuppgifter i statliga register med 25 procent till 2014.

- Charterbolag som lagrar resenärsuppgifter för länge.

- Okontrollerbara kreditupplysningar på nätet.

- Kameraövervakning vid bostadsentréer.

- E-förvaltning, där gränserna mellan myndigheter suddas ut och allt fler tjänstemän får tillgång till allt mer.

- Brottsregister där uppgifterna finns kvar för evigt.

- Intressebaserad annonsering, där sökmotorer genom cookies följer en viss dators internetmönster.

- Lagen om penningtvätt gör att bankerna måste registera fler uppgifter om sina kunder och deras transaktioner.

- Övervakning och mätning av enskilda anställdas prestationer

- Polisen i EU:s gemensamma möjligheter att söka i varandras DNA, fingeravtrycks- och fordonsregister. Datainspektionen varnar för att flödet mellan stater ökar risk för integritetsintrång.

Källa: Datainspektionen

ANNONS