Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Två män åtalas för att ha drivit en illegal fabrik för framställning av anabola steroider i Helsingborg. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Hänsynslös" dopningsfabrik avslöjad

Ett gigantiskt tillslag mot en dopningsfabrik i Helsingborg leder nu till åtal. Antalet dopningsbrott har nästan fördubblats på tio år, och för tillverkarna går det att tjäna stora pengar.

Två män åtalas för grovt dopningsbrott efter vad som klassas som ett av polisens största tillslag hittills i dopningssammanhang. De båda männen, 36 och 37 år gamla, hade hyrt lokalen i drygt ett år när ordningsmakten slog till i februari under namnet Operation Gekko.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det som mötte oss var en fullt fungerande fabrik för anabola steroider, mer eller mindre enligt löpandebandprincipen. Med spis, vätskor, etikettmaskiner, tablettmaskiner och allsköns utrustning, säger insatsledare Jonas Berg till TT.

Skitigt och ohygieniskt

De misstänkta familjefäderna saknar, såvitt polisen vet, adekvat utbildning för att över huvud taget bedriva någon form av medicinsk verksamhet.

-Det var allt annat än ett laboratorium, vilket man antytt i sin reklam på internet. Det var väldigt skitigt och ohygieniskt på alla sätt och vis, säger Jonas Berg.

Att preparaten sålts över internet hävdar åklagaren är både farligt och hänsynslöst, männen har saknat kontroll över om till exempel minderåriga funnits bland köparna. De båda riskerar nu upp till sex års fängelse.

Ytterligare en 30-årig man åtalas för dopningsbrott av normalgraden.

Import från Kina

Det stora flertalet dopningsbrott i landet handlar om import och försäljning av färdiga preparat eller innehav. Hur stor den inhemska produktionen är vet inte polisen. Den kom i gång i början av 2000-talet, när det började gå att importera råvara i form av pulver från Kina.

I det aktuella fallet bedöms inköpspris på utrustning och råvaror ligga på runt 100 000 kronor. Samtidigt har de beslagtagna preparaten ett gatuvärde på över fyra miljoner kronor.

-Det är mycket större förtjänst på att göra det själv och sälja det, mycket större, säger Gunnar Hermansson, som har 20 års erfarenhet som polis och sakkunnig i narkotika- och dopningsfrågor.

Ökad aggressivitet

Dopningen i Sverige blev allt vanligare i slutet av 80-talet, och dopningslagen trädde i kraft 1992 . Folkhälsoinstitutet uppskattar att runt 10 000 personer använder anabola steroider i dag. Vissa är kriminella, som kan se den ökande aggressiviteten och känslan av överlägsenhet som en positiv bieffekt.

-Men väldigt många är också män som vill förbättra sin kropp. Framför allt inför sommaren brukar det vara en topp. De behöver inte alls ha varit kriminella tidigare, säger Hermansson.