Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT nyhetsbyrån
Bild: TT nyhetsbyrån

Händelserna som skakat svenska anstalter

Flera rymningsförsök har skett från svenska anstalter genom åren, med mer eller mindre lyckade utfall. GP listar några av dem.
Bild: PRESSENS BILD
Bild: PRESSENS BILD

Massrymningen 1972

Kumlabunkern, som anstalten ofta kallas, har länge varit känd för sin rymningssäkerhet. En sommarnatt 1972 motbevisades detta. Då rymde några av Sveriges mest kriminella personer, som Lars-Inge Svartenbrandt och Nisse Pistol. Polisen kunde konstatera att totalt 20 celldörrar öppnats med nyckel som internerna på något sätt lyckats antingen komma över, eller tillverkat själva. Polisen tog upp jakten på 15 rymlingar då fem fångar valde att stanna i sina celler. Efter ett enormt polisuppdrag lyckades de fånga samtliga.
Bild: TT / Ingvar Svensson / SvD / TT
Bild: TT / Ingvar Svensson / SvD / TT

Mästerrymmaren Ioan Ursuț

Rumänen Ioan Ursuț var en riktig plåga för svenska fängelser. I maj 1988 tillverkade han en pistolattrapp av en A4-pärm, hotade vakterna och flydde från Norrköpingsanstalten. Han fångades och placerades på Hallanstalten där han bara månader senare smorde in sig med smör och tog sig igenom ett 17 gånger 49 centimeter stort hål. Efter ett par månader på rymmen placerades han på Kumlabunkern som han givetvis också rymde från. Den här gången lyckades han bara vara på fri fot i fem dygn innan han greps. Han utvisades 1994 och fortsatte rymma från fängelser ett par gånger innan han 2012 hittades död i sin cell.
Bild: JONAS EKSTRÖMER
Bild: JONAS EKSTRÖMER

Gisslantagningen på Hallanstalten juli 2004

Strax efter midnatt den 28 juli 2004 lyckades de fyra internerna Tony Olsson, Daniel Maiorana, Alfred Sansiviero och Mahmoud Amaya med en rymning från Hallanstalten. Tony Olsson, som avtjänade livstidsstraff efter polismorden i Malexander, tog sig ur sin isoleringscell med hjälp av en korrupt vakt. Med skjutvapen kunde han frita de andra internerna och med gisslan ta sig förbi centralvakten. De flydde från Hall i en bil som senare påträffades på en parkväg. Efter en tur till skogs greps samtliga inom ett par dagar.
Bild: Kriminalvården
Bild: Kriminalvården

Byxrymningen på Kalmaranstalten juni 2019

Sommaren 2019 upptäckte Kalmaranstaltens vakter ett rep av 16 hopknutna byxor som hängde ut från ett cellfönster, enligt SVT. En intern klättrade upp för byxrepet för att ta sig över stängslet. Flera intagna ska ha hjälpt till med rymningsförsöket. Bland annat ska en person ha levererat en tvättsäck och en annan tryckte på överfallslarmet som avledningsmanöver. När vakterna kom fram till repet, som fastnat i taggtråden, började vakterna skaka byxlianen så våldsamt att internen föll ner. Efter rymningsförsöket meddelade anstaltschefen att flera rutiner skulle ses över, bland annat vad gäller internernas klädesplagg.
Bild: Polisen, Måns Langhjelm
Bild: Polisen, Måns Langhjelm

Fritagningen från köpcentrumet i Kungsbacka juli 2020

Den morddömde 19-åringen var på en bevakad permission på Hede Fashion Outlet i Kungsbacka för att köpa ett par nya gympaskor när två ungdomar med gängkoppling gick fram till vakterna. En av dem ska då ha sagt till vakterna att ”grabbar, han följer med oss. Låt det vara så. Det är bäst för er”. De tre försvann i en bil och 19-åringen hade således rymt från ungdomsanstalten i Fagered utanför Göteborg. Där satt han dömd efter att som 16-åring skjutit ihjäl en tidigare bekant i den rivaliserande gruppen Shottaz. Själv tillhörde han Rinkebygänget Dödspatrullen. Han höll sig gömd i nästan ett halvår innan polisen, enligt uppgifter till Aftonbladet, av en slump hittade honom i en källarlokal i Hjulsta. I oktober 2020 dömdes fyra män för fritagningen av 19-åringen, varav en friades senare i hovrätten.

LÄS MER: Kriminalvårdare togs som gisslan – släpptes efter nio timmar

LÄS MER: Morddömd från Göteborg bakom gisslandramat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.