Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hälften friade i kopplerimål i Malmö

Åklagaren fick inte någon i det stora kopplerimålet i Malmö dömd för människohandel. Fem av tio åtalade män frikänns helt.

Längst straff, tre och ett halvt års fängelse, får en 35-åring som döms för grovt koppleri och våldtäkt mot barn. Enligt tisdagens dom i Malmö tingsrätt hade han minst tre samlag med den 14-åriga, lätt förståndshandikappade flickan som sexutnyttjades av flera män i Malmö ett dygn i mars när hon var på rymmen från ett fosterhem. Mannen hade så pass mycket kontakt med flickan att han bör ha insett att hon var under 15 år, anser domstolen.

– Åldersskillnaden och omständigheterna i övrigt borde ha lett till vaksamhet, säger chefsrådman Björn Hansson till TT.

Toalettsex frias

Med samma resonemang dömer rätten också en 51-åring, som flickan övernattade hos i april, för våldtäkt mot barn. De yngre män som också haft sex med henne, bland annat på en toalett i Rosengård, frias däremot från brottet. Deras kontakt med flickan var så flyktig att de inte hann inse hennes ungdom och låga utvecklingsnivå, menar rätten.

Kammaråklagare Ulrika Rogland ser ändå brister i logiken när vissa män döms för våldtäkt mot barn, andra inte. Hon tänker överklaga åtminstone en del av domen. Rogland vill beteckna hanteringen av flickan som människohandel.

– Det vill jag gärna få prövat i högre instans, säger hon.

Huvudman får rabatt

Den 18-åring som ses som huvudman döms till ett års fängelse för grovt koppleri, men får straffrabatt på grund av sin ålder. Det egentliga straffvärdet är två år, enligt domstolen.

– Jag är inte helt nöjd, men å andra sidan inte helt missnöjd heller, säger 18-åringens advokat Jan-Anders Hybelius. Han ska diskutera ett överklagande med sin klient.

En 27-årig man i målet döms för grovt bedrägeri till ett års fängelse och en 17-åring till dagsböter för sexköp.

Flickan tilldöms en ersättning på 200 000 kronor. Enligt rätten har hon utsatts för ett "cyniskt utnyttjande".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.