"PKK är sedan länge en terrorklassad organisation i Sverige och hanteras därefter", säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i en skriftlig kommentar till TT.
"Det förekommer också att individer och aktörer som är aktiva inom den organiserade brottsligheten i Sverige även har kopplingar till PKK. Polisen och Säpo har därför ett operativt samarbete med anledning av detta."
Mannen är turkisk medborgare, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Misstankarna om terrorbrott uppkom i samband med en utredning om försök till grov utpressning i Stockholm.
– I det sambandet har det använts ett skarpladdat skjutvapen. Indrivningen har skett för en organisations räkning, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till radion.
– Som bevisläget är går han att knyta till PKK:s organisation.
Sköt i luften
Utöver försök till terrorfinansiering misstänks mannen för försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.
Enligt Ekot handlar det om en händelse i centrala Stockholm tidigare i januari. En beväpnad man gick då in på en restaurang och uttalade hot, för att sedan skjuta i luften utanför.
Gunnar Strömmer konstaterar att han känner till ärendet men att han inte kan uttala sig specifikt.
"Terrorlagstiftningen har skärpts på flera områden de senaste åren, bland annat genom skärpta åtgärder för terrorfinansiering. Men vi måste nu målmedvetet fortsätta arbetet för att förhindra att pengar når terrororganisationer såsom PKK och samtidigt se till att skyldiga lagförs", säger han.
Första gången
Ekot uppger att det är första gången som en person häktas misstänkt för terrorfinansiering av just PKK. Tidigare har det främst rört terrorgruppen IS.
Turkiet har i samband med processen kring den svenska Natoansökan ställt allt hårdare krav på att Sverige ska agera hårdare mot den som sympatiserar med PKK.
Regeringen lämnade i torsdags in en lagrådsremiss om att det ska bli straffbart att delta i terrororganisationer. Den nya lagen kan bli verklighet i sommar.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.