Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Doktoranden misstänks under flera år ha stulit gift från Uppsala universitet. Arkivbild.

Häktad för giftstöld på universitet

Under flera år misstänks en doktorand ha stulit gift från Uppsala universitet. Giftet ska ha använts för att försöka pressa den tjeckiska staten att betala stora summor i bitcoin, en digital valuta.

- Han har stulit olika typer av gift, bland annat ricin, och en del andra föremål som sprutor och kanyler. Vi har kommit till slutsatsen att det här bara kan komma från arbetsgivaren, säger åklagare Henrik Söderman till TT.

Under onsdagen omhäktades doktoranden och han misstänks nu även för tolv grova stölder. Giftstölderna ska ha pågått från september 2013 fram till att han greps i april. Giftet ska bland annat ha använts i utpressningssyfte.

- Man har försökt att utpressa staten i Tjeckien. Man hotade att sprida olika typer av gift bland allmänheten om staten inte betalade ganska mycket pengar i bitcoin till utpressarna. Hans medverkan är att han har tillhandahållit giftet, säger Henrik Söderman.

Mannen är därför även häktad för medhjälp till försök till utpressning och brott mot krigsmateriellagen, vilket ricin faller under. Brotten bedöms som grova.

Polisen kom mannen på spåren efter att den amerikanska polisen FBI uppmärksammat sina svenska kollegor på att gift såldes via en hemsida. Polisen har inte identifierat köparna och mannen nekar till brott.