Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har gått upp i så kallat stabsläge på grund av det höga trycket på akutmottagningen. Arkivbild.
Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har gått upp i så kallat stabsläge på grund av det höga trycket på akutmottagningen. Arkivbild.

Högtryck på akuten – sjukhus i stabsläge

Influensa och halkolyckor sätter press på sjukvården i landet. I hela Stockholms län är läget mycket ansträngt och på akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har det varit så högt tryck att sjukhuset gått upp i stabsläge.

ANNONS

I Huddinge flödar patienterna in på akutmottagningen. Kulmen nåddes på onsdagsmorgonen. Patienter som skulle ha flyttats till andra avdelningar har blivit kvar på akuten för att det inte finns plats.

- Sedan flera dagar har det varit ett väldigt starkt tryck och ansträngt läge på våra akutmottagningar, framför allt i Huddinge och delvis i Solna, säger Filippa Nyberg, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

ANNONS

För få sjuksköterskor

Liknande läge råder på övriga sjukhus i Stockholms läns landsting, enligt Nyberg. Vintern innebär ofta många patienter med influensa eller patienter som skadat sig i halkan.

- Det är väl känt att det just nu är väldigt ansträngt på akuterna, säger hon.

Sjukhusen i Stockholm går upp i stabsläge några enstaka gånger per år. I januari ledde en akut överbelastning av patienter till att Södersjukhuset i Stockholm införde stabsläge.

Problemet är att det finns för få sjuksköterskor som kan bemanna de vårdplatser som finns på sjukhusen. Så gott som alla landsting i Sverige har sjuksköterskebrist.

Personal kallas in

I Huddinge har extra personal beordrats in för att jobba övertid.

- Vi är oroliga över arbetsmiljön. Det blir ju övertid för redan trött personal, säger Anneli Rehnström, huvudskyddsombud vid Karolinska i Huddinge.

I Göteborg beskrivs läget som ansträngt på grund av influensa och halka, men inte extraordinärt.

ANNONS

På Region Skånes sjukhus i Malmö, Lund, Kristianstad, Helsingborg, Trelleborg och Landskrona har man legat i stabsläge fram tills på tisdagen.

- Vi var i stabsläge för någon dag sedan, men det berodde ju på it-störningar, säger Jimmy Gottfridsson, pressekreterare på Region Skåne.

TT

Fakta: Stabsläge

Stabsläge inom vården innebär ett beredskapsläge där enligt Socialstyrelsens definition en "särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen". Den allvarligare termen katastrofläge kan också användas inom vården och innebär att sjukvårdsledningen "vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner".

Källor: Socialstyrelsen

ANNONS