Här inviger kungen Vikingamuseet

ANNONS
|

Museet blir det första i Sverige som är helt tillägnat vikingatiden och har över 2000 kvadratmeter med olika utställningar och filmer där besökare kan lära sig om den mytomspunna tidsperioden. Museet har även med hjälp av DNA från ett mansskelett funnet i utgrävning vid en gravgård i Sigtuna, kunnat skapa en vikingaman i naturlig storlek.

– Vikingaliv är ett starkt historiskt tillskott i Stockholms kulturliv. Vikingar förknippas med Sverige över hela världen och nu gäller det att etablera detta fantastiska museum där fakta och saga möts på ett spännande sätt, säger Elin Karlsson, vd Vikingaliv, i ett pressmeddelande.

På Djurgården finns redan populära Vasamuseet och Gröna Lund och man hoppas nu att det även finns ett stort intresse för vikingatiden.

ANNONS

Kungen höll tal

På lördag öppnar museet för allmänheten, men redan under fredagen invigdes museet. Och det var kung Carl XVI Gustaf, med sällskap av drottning Silvia, som fick äran att klippa banden. Men innan han klippte bandet och höll tal fick han låna en vikingahjälm.

– Historien är rörlig materia. Genom forskning och ny teknik gör vi ständigt nya upptäckter om vårt förflutna. Till exempel fick vi häromdagen veta att forskare lyckats spåra en del av Vasaskeppets virke till ekskogar i Polen. Ett land som Sverige då låg i krig med, sa kungen under sitt tal.

Han fortsatte:

– På samma sätt har modern arkeologi gett oss nya insikter om hur vikingarna levde. Och det är den kunskapen som ligger till grund för Vikingaliv. Att berätta om historien på ett sätt som är både korrekt och inspirerande, som väcker lust att lära mer; Det är svårt. Det kräver engagemang och kreativitet. Jag vill ge en eloge till er som på olika sätt hjälpt till att förverkliga detta museum. Genom ert arbete bidrar ni till att öka kunskapen om vår gemensamma historia

Stor del av nordisk historia

Vikingatiden varade mellan omkring år 800 till 1100. Birka, som har kallats för Sveriges första stad, härrör från den tiden. Birka var ett vikingasamhälle och fungerade som en handelsplats på ön Björkö utanför Stockholm. Birka har även tagits upp på Unescos världsarvslista.

ANNONS
ANNONS