Här är Sveriges nya regering

Fyra ministrar tillkommer och två får gå när Stefan Löfven nu ombildar regeringen. Vilka är statsråden i den nya regeringen? Statsvetarna Ulf Bjereld (S) och Marja Lemne tycker till.

ANNONS
|

Statsminister - Stefan Löfven (S) stannar kvar på posten som statsminister. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Löfven ha övervägt att avgå.

Så här kommenterar statsvetarna:

Ulf Bjereld: "Stefan Löfven befann sig i en svår position. Vilket alternativ han än valde fanns det baksidor. Men detta var ett praktiskt och skickligt drag som innebär att han åtminstone tills vidare kan regera vidare och få fokusera på de politiska sakfrågorna."

Marja Lemne: "Med eller utan Hultqvist står Löfven inte särskilt försvagad. Jag skulle säga att det här är en möjlighet till en nystart och en starkare regering inför nästa val."

Försvarsminister - Peter Hultqvist (S) får stannakvar, trots att Alliansen väckt en misstroendeförklaring mot honom. Ett "helt oseriöst" drag av den borgerliga oppositionen, sade Löfven. Alliansen står dock fast vid sin misstroendeförklaring mot Hultqvist -nu återstår att se om riksdagen väljer attröstaigenom den.

ANNONS

Så här kommenterar statsvetarna:

Ulf Bjereld:"Det får man väl säga var jokern i leken, att han fick sitta kvar. Det innebär nu att allianspartierna får välja om de vill fullfölja misstroendeförklaringen. Peter är en av regeringens mest populära ministrar, uppskattad över blockgränsen och har ett brett stöd. Samtidigt har Alliansen nu sagt att de inte har förtroende för honom och en svängning där skulle ge väljarna dåligt förtroende för Alliansen."

Marja Lemne:"Här är det lite gambling över det hela. Nu ska det bli spännande att se hur Alliansen svarar. De är kluvna inom M i den här frågan eftersom Odenberg sagt offentligt att det var olämpligt att peka ut även Hultqvist. Man kan ju undra om man står kvar vid det kravet när det endast är Hultqvist kvar, som i breda kretsar också är populär."

Justitie- och inrikesminster - Morgan Johansson (S), var tidigare justitie- och migrationsminister. Nu släpper han migrationsområdet ochtar istället över ansvaret för polis,krisberedskap och civilt försvar från den avgåendeinrikesministern Anders Ygeman (S). Statsminister Löfven flyttar också ansvaret för den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, till Justitiedepartementen. Det låg tidigarepåkulturdepartementet, under Kultur- och demokrati­minister Alice Bah Kuhnke (MP).Hon har tidigare fått hård kritik för hur Sverige bland annat följer upp hemvändande IS-krigare.

ANNONS

Så här kommenterar statsvetarna:

Ulf Bjereld: "Johansson är ett tryggt och klokt val. Han kommer nog att bibehålla det arbete som tidigare har pågått. Ygeman har varit en populär minister och finns ingen anledning att tro att Johansson kommer göra några avsteg från den politiken."

Marja Lemne: "Ett väntat val. Man brukar säga att Ygeman och Johansson stod för vänsterflygeln i partiet. De har alltid jobbat nära varandra och nu är en av dem kvar i alla fall."

Migrations- och biträdande justitieminister -Heléne Fritzon (S), tar över ansvaret för frågor om bland annat migration och asyl från Morgan Johansson. Hon har en lång bakgrund inom socialdemokratin och har varit aktiv i kommunpolitiken i skånska Kristianstadi runt 25 år.

– Det jag tar med mig från Kristianstad är viljan till att samarbeta, berättadehon under den direktsända presskonferensen med statsministern.

Så här kommenterar statsvetarna:

Ulf Bjereld: "Två saker man kan säga. Det här blir hennes debut på det nationella planet på den här nivån. Samtidigt har hon en oerhört gedigen erfarenhet från andra nivåer, och även med arbete med migrationsfrågor i Skåne."

Marja Lemne: "Det är inget oprövat kort. Det är intressant att man sätter in någon där som har gedigen kommunal erfarenhet. Det är kommunerna som står i mittpunkten för att hantera Migrationsverkets frågor."

ANNONS

Infrastrukturminister -Tomas Eneroth (S) tar över ansvaret för transporter och infrastruktur, från avgående göteborgaren Anna Johansson (S). Eneroth var tidigare metallarbetare menarbetarsedan 1994 som riksdagsledamot.Han har tidigare också varit gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen - den post som Anders Ygeman nu skata över.

Så här kommenterar statsvetarna:

Ulf Bjereld: "Ett tryggt val. Det är en gammal politisk räv och ett av de tryggaste korten i den här given. Han var ju högaktuell att bli partiledare en gång i tiden när det blev Juholt i stället. Han kan riksdagen och politiken och har varit med länge."

Marja Lemne: "Han har inte varit så synlig utåt men är en välinsatt, allmänkunnig politiker, en tung doldis. Det är inget uppseendeväckande att göra gruppledaren till minister. För lång och trogen tjänst kan man säga, trots att han inte är så gammal. Det blir säkert bra."

Socialminister - Annika Strandhäll (S) var tidigare socialförsäkringsminister i regeringen. När Gabriel Wikström nu, av hälsoskäl väljer att lämna sin post som folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, tar Strandhäll över hans ansvarsområden permanent - och hennes postdöps om till socialminister.

Så här kommenterar statsvetarna:

Ulf Bjereld: "Hon har varit en av regeringens stjärnor kan man säga. Hon uppskattas även över den politiska blockgränsen så det är ett naturligt steg med ökat ansvar för henne. Det blir en utmaning för henne."

ANNONS

Marja Lemne: "Det har inte varit något bråk runt henne om man säger så, så det är nog ett tryggt val. Det har varit gott om ministrar på socialdepartementet så att man minskar med en person kanske kan bidra till ökad kommunikation."

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister - Gabriel Wikström (S)väljer av hälsoskäl att lämna sin post i regeringen. Wikström sjukskrevs i början av maj i år med symptom på utbrändhet. Hans ministerpost övergår i Annika Strandhälls nya post som socialminister.

Så här kommenterar statsvetarna:

Ulf Bjereld: "Han har inte riktigt fått chansen eftersom han blivit sjuk. Man kan man konstatera att de fyra nya ministrarna är gamla trygga namn allihop. Man kan undra hur det ser ut i de yngre kretsarna hos S. Finns det ingen man hade kunnat plocka upp här?"

Marja Lemne: "Han har ju varit sjukskriven ett tag. Hans avgång hade väl kommit snart ändå så nu passar man på."

De här sitter kvar som ministrar, med samma ansvarsområden som tidigare:

Samordnings- och energi­minister - Ibrahim Baylan (S)

Arbetsmarknads- och etablerings­minister - Ylva Johansson (S)

Finansminister -Magdalena Andersson (S)

Civilminister - Ardalan Shekarabi (S)

Finansmarknads- och konsument­minister samt biträdande finans­minister - Per Bolund (MP)

Miljöminister - KarolinaSkog (MP)

ANNONS

Närings- och innovations­minister - Mikael Damberg (S)

Bostads- och digitaliserings­minister - Peter Eriksson (MP)

Landsbygds­minister - Sven-Erik Bucht (S)

Barn-, äldre- och jämställdhets­minister - Åsa Regnér (S)

Utbildningsminister - Gustav Fridolin (MP)

Gymnasie- och kunskapslyfts­minister - Anna Ekström (S)

Minister för högre utbildning och forskning - Helene Hellmark Knutsson (S)

Utrikesminister - Margot Wallström (S)

EU- och handels­minister - Ann Linde (S)

Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister - Isabella Lövin (MP)

ANNONS