Här är de vanligaste kommentarerna på din körning

ANNONS
|

–De här självpåtagna experterna i baksätet är sällan av godo för trafiksäkerheten, säger Jenny Wester, chef för trafiksektionen vid polisen i region Väst.

Att ha en så kallad "baksäteschaufför" i bilen är något många har varit med om. En ny undersökning visar att sju av 10 har upplevt kommentarer på sin körning från någon annan i bilen.

Oavsett om baksäteschaufförens kommentarerär sprungna ur välmening eller ur illvilja, slår undersökningen fastatt kommenterandet faktiskt kan ha negativeffekt på körförmågan.

–Föraren ska naturligtvis ha fullt fokus på vägen.Negativa och ovidkommande kommentarer kan sannolikt medföra att föraren inte har uppmärksamhet på vägen,säger Jenny Wester.

ANNONS

En del blir till och med så kränkta av synpunkterna att man undviker att köra bil helt och hållet – och det är skillnad på män och kvinnor.

Hårdare mot kvinnor

Undersökningen, som är gjord på uppdrag av biltillverkaren Audi, visar att kvinnor är mer känsliga för kommentarer än män. Hälften av kvinnorna uppger att det är irriterande att få kommentarer om sin körning, medan motsvarande siffra för män är 38 procent.

Men det är en annan karaktär på kommentarerna kvinnor får än de som ges till män, visar undersökningen. Kvinnor får oftare höra nedlåtande kommentarer omsjälva förmågan att köra bil. Män tenderar snarare att få kommentarer som handlarom trafiksäkerheten. En tredjedel av kvinnorna uppger att kommentarerna faktiskt försämrar deras körförmåga ochen del kvinnor har till och med låtit bli att köra helt och hållet för att slippa bli kommenterade. Bland män – som i större utsträckning får höra kommentarer om deras hastighet, omkörningar och avstånd – uppger en knapp femtedel att baksäteschauffören har en negativ inverkan på deras körning.

–Det är ju som så att personen som kör bilen har det fulla ansvaret och då ska man faktiskt inte hålla på att pocka på den här personens uppmärksamhet omdet verkligen inte behövs, säger Jenny Wester och fortsätter:

ANNONS

–Jag tänker att allting som tar förarens uppmärksamhet från vägen är av ondo.Det räcker ju att man brister i uppmärksamhet bara en kort sekund så kan olyckan vara framme.

De tre vanligaste kommentarerna från baksätet

  1. Det är xx i hastighetsbegränsning här (44 procent)
  2. Kör inte så nära bilen framför (28 procent)
  3. Du är för nära kanten (21 procent)

Kvinnor får oftare höra:

  1. Här hade du lätt hunnit köra om (20 procent kvinnor, 8 procent män)
  2. Nu borde du växla upp/ned (16 procent kvinnor, 8 procent män)
  3. Vill du att jag kör istället? (14 procent kvinnor, 9 procent män)
  4. Vill du att jag parkerar åt dig? (10 procent kvinnor, 4 procent män)

Män får oftare höra:

  1. Kör inte så nära bilen framför (33 procent män, 23 procent kvinnor)
  2. Måste du köra om hela tiden? (13 procent män, 4 procent kvinnor)

Källa: Audi Sverige

ANNONS