Hälften friade i kopplerimål i Malmö

ANNONS
|

Längst straff, tre och ett halvt års fängelse, får en 35-åring som döms för grovt koppleri och våldtäkt mot barn. Enligt tisdagens dom i Malmö tingsrätt hade han minst tre samlag med den 14-åriga, lätt förståndshandikappade flickan som sexutnyttjades av flera män i Malmö ett dygn i mars när hon var på rymmen från ett fosterhem. Mannen hade så pass mycket kontakt med flickan att han bör ha insett att hon var under 15 år, anser domstolen.

–Åldersskillnaden och omständigheterna i övrigt borde ha lett till vaksamhet, säger chefsrådman Björn Hansson till TT.

Toalettsex frias

Med samma resonemang dömer rätten också en 51-åring, som flickan övernattade hos i april, för våldtäkt mot barn. De yngre män som också haft sex med henne, bland annat på en toalett i Rosengård, frias däremot från brottet. Deras kontakt med flickan var så flyktig att de inte hann inse hennes ungdom och låga utvecklingsnivå, menar rätten.

ANNONS

Kammaråklagare Ulrika Rogland ser ändå brister i logiken när vissa män döms för våldtäkt mot barn, andra inte. Hon tänker överklaga åtminstone en del av domen. Rogland vill beteckna hanteringen av flickan som människohandel.

–Det vill jag gärna få prövat i högre instans, säger hon.

Huvudman får rabatt

Den 18-åring som ses som huvudman döms till ett års fängelse för grovt koppleri, men får straffrabatt på grund av sin ålder. Det egentliga straffvärdet är två år, enligt domstolen.

–Jag är inte helt nöjd, men å andra sidan inte helt missnöjd heller, säger 18-åringens advokat Jan-Anders Hybelius. Han ska diskutera ett överklagande med sin klient.

En 27-årig man i målet döms för grovt bedrägeri till ett års fängelse och en 17-åring till dagsböter för sexköp.

Flickan tilldöms en ersättning på 200000 kronor. Enligt rätten har hon utsatts för ett "cyniskt utnyttjande".

14-årig flicka med trasslig uppväxt, karakteriserad som naiv, godtrogen och sexuellt utagerande. På rymmen från ett fosterhem kom hon till Rosengård i Malmö i mitten av mars. Har ansetts för omogen för att kunna höras i rätten. I stället har bandade förhör spelats upp.

18-åring: Hade sex med flickan på en toalett i Rosengård och har därefter låtit henne träffa andra män i en lägenhet och en klubblokal. Får ett års fängelse för grovt koppleri. Frias från åtal för människohandel och grov våldtäkt mot barn.

35-åring: Hade flera samlag med flickan och medverkade i andra mäns utnyttjande av henne. Får tre och ett halvt års fängelse samt utvisning för grovt koppleri och våldtäkt mot barn.

51-åring: Delade lägenhet med flickan en natt i april och hade då sex med henne. Får två års fängelse och utvisning för våldtäkt mot barn.

17-åring: Hade sex med flickan i Rosengårds centrum. Får dagsböter för köp av sexuell tjänst, frias från åtal för våldtäkt mot barn.

27-åring: Döms till ett års fängelse för grovt bedrägeri i ett annat fall. Frias från åtal för människohandel, alternativt grovt koppleri.

Frikända: Fyra män 18, 23, 24 och 31 år, åtalade för grov våldtäkt mot barn, samt 67-åring åtalad för medhjälp till människohandel. (TT)

Källa: Malmö tingsrätt.

ANNONS