Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolinspektionen kritiserar Jämtlands gymnasieförbund. Arkivbild.

Gymnasieföreningars makt ifrågasätts

Skolinspektionen kräver att Jämtlands gymnasieförbund får stopp på de kränkningar som kan kopplas till gymnasieföreningarna i Östersund. Myndigheten ser "mycket allvarligt" på uppgifter om att elever lämnat Wargentinskolan på grund av föreningarna.

- Det är klart att det är illa om elever känner sig utsatta. Vi tycker att skolhuvudmannen inte tar problemet riktigt på det allvar den borde göra, säger enhetschef Joakim Blomberg vid Skolinspektionen.

Cirka tio procent av Wargentinskolans elever är invalda i någon av föreningarna, som funnits länge och sägs ha hög status. Skolinspektionen inledde en granskning efter uppgifter från både enskilda och medier om kränkande inträdesprov. Exempelvis ska tjejer ha uppmanats att söka upp "nördar eller mesiga killar" i matsalen för att ge dem massage, och filma detta.

Lärare vittnar även om grupperingar i klasserna och hur elever som är medlemmar "tar över".

- Det finns lärare som uppger att de utmanas i sitt ledarskap. Det är extra allvarligt är att lärarna inte tycker att de får tillräckligt stöd av skolledning och huvudman, säger Blomberg.

Skolinspektionen kräver nu en första redovisning i maj om hur skolan ska ta itu med föreningarnas negativa inflytande.

- Skolan måste anmäla alla kränkningar, oavsett när och var de uppstår. Eftersom föreningarna funnits så länge tycker vi att det är anmärkningsvärt att man inte har en plan mot problemen.