Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin meddelade sin avgång via Instagram. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Gustav Fridolins nya plan – bli lärare

Gustav Fridolin avgår som språkrör för Miljöpartiet i maj 2019. I en intervju med GP berättar han nu om framtidsplanerna – att arbeta som lärare.
– Det är ju lite lärarbrist, säger Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin har varit ett av två språkrör för Miljöpartiet sedan 2011. I ett inlägg på Instagram meddelade han i dag att han väljer att lämna uppdraget i maj 2019. Därefter kommer ett nytt manligt språkrör att ta över hans roll. Enligt Fridolin förvarnade han partikollegorna om beslutet redan i vintras.

LÄS MER: Gustav Fridolin avgår nästa år

Fridolin: "Har inte gjort allt rätt"

– Jag vill ge ett nytt manligt språkrör så lång tid som möjligt på sig att bygga sitt lag, säger Gustav Fridolin till GP.

Vad är ditt bästa minne från tiden som språkrör?

– Det som ligger nära just nu är den 20 maj. Då firade vi ihop med dyslexiförbundet och organisationer som jobbar med barn med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, reds. anm), att läsa-skriva-räkna-garantin blir verklighet. Det var häftigt.

Och ditt värsta?

– Det har varit tuffa kompromisser i den här regeringen. Och vi har verkligen inte gjort allt rätt. Men vi har uträttat mer än vi gjort någonsin i partiets historia.

Tror på regering med Jan Björklund och Annie Lööf

Han menar att det pågår diskussioner inom partiet om vilken väg partiet ska gå framöver. I det senaste riksdagsvalet övergav mer än var tredje MP-väljare partiet.

– Jag tror det är viktigt att vi fortsätter vara ett parti för rättvisa. Det är en fara om folk tror att miljöfrågor är något man bryr sig om i bara Stockholm eller bara är för de rika, säger Gustav Fridolin.

Under din tid som språkrör har Miljöpartiet tappat många av sina väljare. Hur ser du på det?

– Det har jag absolut ansvar för. Det sliter att sitta i regering. Det finns ett pris för det som jag tror börjar bli för högt. Om det blir så, att det alltid är gratis att stå utanför och säga rätt saker utan att försöka göra någon förändring eller kompromissa, då riskerar det att göra att ingen vill sitta i regering. Jag tror att vi måste ha en diskussion på djupet där – att demokrati handlar om att komma överens även om det innebär kompromisser.

Bild: Johan Nilsson/TT

Om du får sia, vilka tror du bildar Sveriges nästa regering?

– Om alla partier som sagt att de inte ska ge Sverigedemokraterna inflytande står för det, då finns det möjlighet att komma överens. Jag tror att det mest naturliga är en mittenregering med S, MP, C och L. Det är en regering som tryggt skulle få igenom sina förslag i riksdagen och samtidigt vara fast förankrande i demokratiska värderingar. Vi delar insikten om hur farligt det vore om rasismen började få inflytande över politiken, säger Gustav Fridolin.

LÄS MER: Fridolin borde avgått under Romson-krisen

Vad ska du göra nu?

– Det är ju en bit kvar till maj. Jag kommer fortsätta jobba med Isabella. Men när jag är färdig, då vill jag undervisa igen. Jag älskar det. Jag är ju folkhögskolelärare i grunden.

Har du något jobb på gång?

– Nej. Men det är ju lite lärarbrist, så... Mina ämnen är historia och religion.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.