Gunilla Grahn-Hinnfors: SD är nya arbetarpartiet

ANNONS
|

Under den sista månaden har det inte hänt särskilt mycket med opinionen. Alla förändringar i GP/Sifo-mätningen för december är inom felmarginalen. Tittar vi däremot tillbaka på valet 2014, har det hänt desto mer. Valrörelsen dominerades av frågor om jobb, bostadsbyggande och delvis integration. Valets enda egentliga vinnare var Sverigedemokraterna som fick 460 000 nya väljare och 12,9 procent. Därefter fortsatte partiet uppåt fram till i augusti. Sedan dess har det i princip stått stilla, allt medan flyktingströmmen har tilltagit.

I decembermätningen går partiet upp något och noterar med 19,0 sin högsta siffra i en Sifo-undersökning. Det innebär att SD har gått upp med 6,1 procentenheter mot valresultatet och är årets väljarvinnare. Mest anmärkningsvärt är stödet inom LO-grupperna där SD nu etablerar sig som största parti. S har tappat drygt en tredjedel av sitt väljarstöd i denna tidigare kärngrupp.

ANNONS

Men väljarna belönar inte hård flyktingpolitik rakt av. Det har både Kristdemokraterna och Moderaterna fått erfara. Sedan Göran Hägglund för ett år sedan la om KD:s migrationspolitik har partiet gått kräftgång. Tendensen nedåt har inte avtagit under Ebba Busch Thors ledning. Varken dödsstöten för decemberöverenskommelsen eller Jas-plan mot IS har imponerat på väljarna.

M har tappat 1,2 procentenheter mot valet. Inte heller det borgerliga flaggskeppet fick någon partiledareffekt att tala om med Anna Kinberg Batra. Och M:s förslag med att direktavvisa flyktingar har inte gett ökat stöd.

Däremot har Centern hållit ställningarna sedan valet, som i sig var en framgång för Annie Lööf. Före valet befann sig C ofta under fyraprocentsspärren, men sedan dess har partiet parkerat sig över sex procent. C har hållit fast vid den tidigare, generösare migrationspolitiken. Tillsammans med Vänsterpartiet är C numera det enda av riksdagspartierna, utom SD förstås, som inte gjort en 180-graders sväng. Även V går bra mot valresultatet, upp med 2,1 procentenheter.

Partiet med det nya namnet Liberalerna går i decembermätningen upp mot det urusla valresultatet, plus 1,2. Om det beror på namnbyte eller politik får framtiden utvisa.

Forskningen är inte entydig, men när det gäller SD verkar det stämma att det parti som har stort förtroende i en fråga gynnas ju mer denna fråga diskuteras. Migration diskuteras som aldrig förr och då tycks det inte spela någon roll att SD:s populära ledare har varit sjukskriven och att uppslitande uteslutningar ägt rum. Partiet har ändå ökat.

ANNONS

Den stora förloraren sedan valet är Socialdemokraterna. Redan valresultatet på 31 procent var en besvikelse, sedan dess har partiet förlorat 300 000 väljare och fem procentenheter. Stefan Löfven har lett en rekordsvag regering som inte har haft en chans att tala om partiets frågor. Ekonomin går bra och arbetslösheten går ner, men vem vill prata om det? Den här hösten har varit som att se en bilkrasch i slow motion. Presskonferens efter presskonferens hölls och till slut snabbehandlades både id-kontroller och långtgående lagstiftning mot terror. Men ingen röstar på S för att få den politiken.

Miljöpartiet har våndats, men hängt med och än så länge gör även partiets väljare det.

• • •

Fotnot: Felmarginaler i förhållande till mätningen i november:

S 2,7 procentenheter upp eller ned

MP 1,5

V 1,7

SD 2,4

M 2,6

L 1,5

C 1,5

KD 1,1

Fi 0,8

• • •

Tre tenderser: GP/Sifo

• KD lyfter inte

Ebba Busch Thor har inte lyckats ge sitt parti något lyft. Sedan hon tillträdde som partiledare har KD legat under riksdagsspärren vid sex tillfällen och över bara vid två, i juni och augusti.

• Män gillar SD

Nästan var fjärde man skulle rösta på SD som är störst i denna grupp, även om skillnaden mot S och M är liten. Bland LO-medlemmar har SD under hösten etablerat sig som det mest populära partiet.

ANNONS

• S tappar till graven

Bland äldre väljare, över 75 år, har S länge varit starkt. Där har partiet i dag stöd från 37,2 procent. Den siffran har ingen motsvarighet i andra åldersgrupper. Varje år förlorar S 35 000 väljare genom dödsfall.

ANNONS