Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gunilla Grahn-Hinnfors: Krävs mer än rester

Under onsdagen presenterade regeringen nya satsningar för att minska arbetslösheten. GP:s politikreporter Gunilla Grahn-Hinnfors reder ut vad som är nytt och vad som går i repris.

Läs också: Löfven räknar med 150 000 nya jobb

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kommer de här satsningarna att vända opinionen och öka förtroendet för Stefan Löfvens regering?

På kort sikt har jag svårt att se det. Det blåser förtroendemässig motvind just nu och det vill till mer än uppvärmda rester för att vända den. En stor del av de satsningar som presenterades på bygget i Barkaby norr om Stockholm är redan kända.

Nu vill det till att de aviserade åtgärderna börjar ge resultat. Byggandet måste komma igång på allvar, vi måste se byggkranar på fler ställen. Arbetslösheten måste gå ner ytterligare och de där platserna på yrkeshögskolor komma till stånd. Och det är bråttom nu. Valet 2018 är inte långt borta när det gäller den här typen av satsningar som i huvudsak ger utdelning på längre sikt.

Vilka är regeringens satsningar?

Nästa år satsar regeringen stort på bostadsbyggande och infrastruktur. Drygt 1,2 miljarder kronor går till ökat järnvägsunderhåll och 5,5 miljarder till olika bostadspolitiska satsningar, framför allt på mindre hyreslägenheter. Det flesta av dessa satsningar har dock redan presenterats av bostadsminister Mehmet Kaplan. Jag kände inte igen 300 miljoner till de kommuner som snabbt bygger fler studentlägenheter. Den är nog ny.

Vidare presenterade näringsminister Mikael Damberg en del exportfrämjande åtgärder och pratade om ett Team Sweden som ska ge exportframgångar för Sverige. Det handlar inte om jättemycket pengar utan mer om nya exportkontor i utlandet. Dessutom vill regeringen satsa på att vidareutveckla Göta Kanal som turistmål. Det är möjligen en kuriositet, men handlar antagligen om att regeringen vill visa att den förstår att besöksnäringen är en viktig.

Vidare kommer en stor satsning på utbildning, framför allt på yrkesutbildning, att finnas med i den kommande budgeten. Finansminister Magdalena Andersson nämnde den satsning på 6000 platser på yrkeshögskola som också fanns med i Stefan Löfvens sommartal häromveckan. Det nya här är en utbyggnad av Samhall, framför allt för att ge arbete till funktionshindrade. Hon nämnde 3000 platser och en avveckling av Fas 3, som redan aviserats.

Sammantaget räknar regeringen med satsningar på 14 miljarder kronor nästa år, men merparten av dessa är alltså redan kända.

Hur ska satsningarna finansieras?

Även här handlar det i huvudsak om kända förändringar. En av de större inkomstkällorna blir från de höjda arbetsgivaravgifterna för unga. Dessutom förändras Rotavdragen och inkomstskatterna för högavlönade och bensinskatten kommer att gå upp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.