Sengångare lever i genomsnitt 30–40 år, men om de fångas och används som motiv för selfies med människor överlever de knappt sex månader enligt World Animal Protection. Arkivbild.
Sengångare lever i genomsnitt 30–40 år, men om de fångas och används som motiv för selfies med människor överlever de knappt sex månader enligt World Animal Protection. Arkivbild.

Gulliga turistselfies skadar vilda djur

Har du sett en gullig sengångare på en selfie? Bilden har en mörk baksida. Vilda djur som fångas och används för turister som vill fotas med djuren utsätts för stort lidande, enligt en djurrättsorganisation.

ANNONS
|

Vanvård och kortare livslängd på grund av stress drabbar de vilda djur som har fångats in och används som fotomotiv med turister, visar en rapport från World Animal Protection som har granskat 249 turistattraktioner i Latinamerika och djupgranskat två av dem.

- Vi upptäckte att djuren for väldigt illa. Dels hölls de väldigt dåligt och de behandlades dåligt. Men också verksamheten i sig innebar en väldig stress för dem, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige.

ANNONS

Han tar sengångare som exempel. De lever i genomsnitt 30–40 år i det vilda, men de som togs in i fångenskap för att användas till selfies överlevde knappt sex månader.

- Att klänga på människor är onaturligt för dem. De blir stressade och får inte utlopp för sina naturliga beteenden. De blir förmodligen utnyttjade väldigt hårt till att frekvent ta många selfies, säger Roger Pettersson.

Tigrar bryts ned

Roger Pettersson säger att organisationen bestämde sig för att granska "selfie med djur"-branschen sedan många kändisar lagt upp sådana bilder.

- De har ju väldigt stor räckvidd. Men vi tror inte att vare sig kändisar eller andra turister skulle göra det här om de kände till den mörka baksidan, säger han.

World Animal Protection planerar nu att samarbeta med turistnäringen för att sprida information om vad djuren utsätts för. De har också granskat Instagrams policy och sett att den saknar riktlinjer för bilder där djur utnyttjas, vilket djurrättsorganisationen vill ändra.

ANNONS

TT: Hur kan man se på bilder vilka djur som far illa?

- Man ser tydligt vilka som är dåliga. Närkontakt med till exempel tigrar och sengångare innebär att det är dåliga selfiebilder. Du skulle inte kunna ha närkontakt med en tiger om den får bete sig naturligt, säger Roger Pettersson.

Medvetna turister

Tigrar tas in tidigt och bryts ned, enligt Roger Pettersson. Det innebär att man slår dem så att de blir rädda för människor och ofta drogar man dessutom djuren.

I de flesta länder som har granskats finns lagstiftning som skulle kunna skydda djuren, men myndigheterna måste se till att den implementeras, anser Roger Pettersson. Han säger att de ska föra dialog med regeringarna om fördelarna med turism där djuren kan ses i naturlig miljö, där man jobbar med bevarande som princip för vilda djur.

- Locka omedvetna turister kan man göra kortsiktigt men de som månar om turistverksamhet bör försöka locka medvetna turister, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Ur fallstudien

Undersökningen visar att 20 procent av de drabbade djuren är utrotningshotade arter och över 60 procent är i behov av internationellt skydd.

I Manaus i Brasilien erbjuds direktkontakt med vilda djur på 94 procent av utflykterna på sex olika ställen. Officiella utflyktsguider uppmuntrar denna sorts aktivitet på 77 procent av utflykterna.

I Puerto Alegria i peru hittades sammanlagt 40 olika djur av 24 olika arter. Fem av arterna var hotade enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN, och 75 procent listade på CITES, internationellt avtal som reglerar handel med hotade arter.

Källa: World Animal Protection

ANNONS