Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle klipper bandet vid Slussbron som förbinder Gamla stan med Södermalm.
Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle klipper bandet vid Slussbron som förbinder Gamla stan med Södermalm. Bild: Janerik Henriksson/TT

Guldbron invigd av kungen

Den är 140 meter lång, 45 meter bred och väger 3 700 ton. Och nu är den officiellt invigd av kungen. Den guldmålade stålbron mellan Södermalm och Gamla stan i Stockholm är redo att ta emot trafikanter.

ANNONS

Med anledning av pandemin var det glest bland åskådarna i centrala Stockholm, men den nya Slussbron fick ändå en kunglig öppning i det gråmulna oktobervädret.

Kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle klippte högtidligt ett guldband med en guldsax innan de korsade bron till fots med en trupp barn från lokala idrottsföreningar i släptåg.

För underhållningen i den nätsända broinvigningen stod Molly Hammar och Arméns musikkår.

Bron öppnas för trafik på måndag morgon, men än så länge bara i begränsad skala. Bilister kan bara ta sig över bron via Skeppsbron och Hornsgatan. Från Stadsgårdsleden kommer man bara över med cykel, via en ramp, och Katarinavägen är hittills reserverad för bussar. Gångtrafikanter får nöja sig med det östra promenadfältet i några år.

ANNONS

Bron byggdes färdig i sin helhet i Kina av CRSBG, en av världens största brotillverkare, och transporterades till Stockholm med lastfartyg i våras.

Bygget av nya Slussen beräknas pågå till 2025.

Molly Hammar uppträder vid invigningen av den nya Slussbron som förbinder Gamla stan med Södermalm. I bakgrunden programledaren Titti Schultz.
Molly Hammar uppträder vid invigningen av den nya Slussbron som förbinder Gamla stan med Södermalm. I bakgrunden programledaren Titti Schultz. Bild: Janerik Henriksson/TT
I slutet av mars levererades guldbron till slussen och monterades på plats.
I slutet av mars levererades guldbron till slussen och monterades på plats. Bild: Fredrik Sandberg/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS