Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

NMR-ledaren Simon Lindberg talar vid demonstrationen på Kungsholms torg i Stockholm i augusti.

Guide till nazistiska NMR:s tankevärld

Nu väcks åtal mot 17 personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Organisationen är en av de mest aktiva högerextrema grupperna i Sverige. Rörelsen vill stoppa "massinvandringen" och är öppet nazistisk.

Enligt stiftelsen Expo är den svenska nazistmiljön mer aktiv än någonsin, och just NMR har en omfattande nyrekrytering. Här är rörelsens bakgrund och tankegods:

Historia

Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som först gick under namnet Svenska motståndsrörelsen (SMR), bildades 1997 och samlade från början aktivister från tidigare avsomnade Vitt ariskt motstånd.

NMR är en av de mest aktiva organisationerna i den högerextrema miljön i dag – av Säpo klassad som den farligaste nazistgruppen i Sverige. Ledare är Simon Lindberg, dömd för skadegörelse och medhjälp till misshandel sedan han tagit sig in på en fest arrangerad av RFSL i Kristianstad 2006.

Aktiva

Hur många som egentligen är aktiva inom rörelsen finns det inga exakta siffror på. För ett år sedan bedömde Segerstedtinstitutet i Göteborg att NMR har mellan 150 och 200 aktivister. I demonstrationer kan man samla ytterligare sympatisörer, upp till omkring 700 personer.

Organisationen har delat upp Sverige i sju geografiska zoner som kallas nästen. Varje näste styrs hierarkiskt av en chef. Flera avhoppare vittnar om en sektliknande struktur och intern kontroll.

Medlemmar bör träna, och ägna sig åt kampsporter, renlevnad och ideologiska studier. Affischering och spridning av propaganda på gator och torg är vanliga aktiviteter.

Inför valet förde NMR kampanj i flera städer, bland annat Kungälv och Boden, och höll en demonstration i Stockholm.

Kriminaliteten

Flera av NMR:s aktivister har dömts för brott mot vapenlagen och brott mot knivlagen. Av 119 aktivister som Expo granskade under 2014 var 65 dömda för brott. Hälften av de dömda är lagförda för olika våldsbrott som mord, misshandel och våldsamt upplopp.

Här är några brott med kopplingar till organisationen:

Två män med kopplingar till NMR dömdes för mord på syndikalisten Björn Söderberg 1999.

Ett 30-tal personer från NMR attackerar med påkar och flaskor en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i Stockholm 2013. I manifestationen fanns familjer med barnvagnar.

Tre män som har eller har haft kopplingar till NMR dömdes till fängelse för inblandning i flera bombdåd i Göteborg 2016–17.

Den ansvarige utgivaren av sajten Nordfront, som står nära NMR, åtalades av Justitiekanslern för publiceringar om judar och homosexuella. En tryckfrihetsjury i Örebro tingsrätt ansåg utgivaren skyldig till ett 100-tal fall av hets mot folkgrupp. Domen väntas senare i oktober.

Det här vill NMR:

NMR vill uppnå ett idealsamhälle som markant skiljer sig från hur vi lever i dag.

Man vill "återta makten från den globala sionistiska elit som ekonomiskt och rent militärt ockuperat större delen av vår värld", enligt sajten Nordfront.

Demokratin ska avskaffas och ersättas av ett elitistiskt styre med en stark ledare på toppen.

Folket får välja lokala representanter till ett parlament.

Partier avskaffas.

Medborgarskapet i Sverige baseras på rasbiologi.

Människor som anses tillhöra andra "raser" än den "ariska" ska "återsändas" till de länder de tros härstamma i från.

Ett statligt institut ska inrättas med syftet att "rasbedöma" hela befolkningen.

EU är enligt NMR inte alls bra. I stället vill man ena Norden till en stat.

De flesta varor som befolkningen använder ska produceras här. NMR säger sig vilja utveckla en "modern basindustri" som täcker folkets behov i Norden. Självförsörjandegraden ska vara 100 procent.

Det ska bara finnas en bank – en statskontrollerad centralbank.

Medier förbjuds om de har fel ägare eller om de rapporterar på ett sätt som faller utanför ramen för NMR:s idealsamhälle.

Dagens journalistkår ska rensas upp och ställas inför rätta.

NMR ser helst att vanligt folk flyttar ut från städerna och börjar ägna sig åt egen odling.

De stora städerna bör främst vara hemvist för eliten och handel, enligt partiprogrammet.

Skolan ska inte bara utbilda, utan även fostra barn i "folkgemenskapstanken".

Kvinnornas viktigaste uppdrag blir att ta hand om familjen.

Så länge hbtq-personer inte "manifesterar sin avvikande läggning" så ska de inte kriminaliseras. Att i det offentliga rummet överhuvudtaget visa att man är homosexuell blir dock förbjudet.

Dödsstraff införs för brott som anses särskilt allvarliga.

Medborgare får tycka och uttrycka vad de vill så länge man inte bedriver "folkfientlig verksamhet". Folkfientlighet omfattar i princip allt som går emot NMR:s ideal.

Källor: Expo, Göteborgs universitet, Nordiska motståndsrörelsens partiprogram, nordfront.se