Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Guide: Så laddar du ner ett vaccinationsbevis

Från och med den 1 december krävs ett vaccinationsbevis för att komma in på många inomhusevenemang med fler än 100 deltagare.
För att få tag på ett sådant krävs att du är vaccinerad, men också ytterligare några saker.

Det är E-hälsomyndigheten som utfärdar covidbevisen, som ursprungligen användes för att resa inom EU. När regeringen och Folkhälsomyndigheten nu har beslutat om att använda vaccinationsbevis på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, hämtar man sitt bevis på samma sätt.

Vad som krävs är att man först och främst är vaccinerad med två doser i Sverige, och att det har gått minst två veckor sedan den andra dosen. Det räcker alltså inte att ha en genomgången infektion, eller ha testat negativt för covid-19.

Kan skickas till digital brevlåda

Uppfyller man det grundläggande kriteriet kan man sedan gå in på hemsidan www.covidbevis.se, där man kan hämta sitt vaccinationsbevis.

Man loggar då enklast in med sin e-legitimation och kan därefter spara eller skriva ut sitt bevis. Har man en digital brevlåda så skickas vaccinationsbeviset också till den. De brevlådor som godkänns är Digimail, E‑boks, Kivra och Min myndighetspost.

LÄS MER: Tegnell: Minskad publik kan krävas – utöver vaccinationsbevisen

QR-kod visas på evenemang

Vaccinationsbeviset innehåller en QR-kod som kommer kunna visas upp när man går på exempelvis ett kultur- eller idrottsevenemang inomhus. Personer under 18 års ålder omfattas inte av kravet på vaccinationsbevis, enligt det förslag som gäller.

Under den första dagen med de nya restriktionerna, 1 december, varnar E-hälsomyndigheten för att det kan förekomma störningar i tjänsten mellan klockan 15 och 19. Har man möjlighet uppmanas man därför att hämta beviset innan klockan 15, eller vänta om man inte behöver använda det förrän senare.

Vaccinbevis utan e-legitimation

Låter det digitala krångligt? Då finns också möjlighet att få ett vaccinationsbevis utan e-legitimation, även om det då dröjer innan man kan få tag på det.

För att få ett vaccinationsbevis utan e-legitimation behöver man fylla i en manuell blankett som kan hämtas på E-hälsomyndighetens hemsida. Har man inte möjlighet att skriva ut själv uppmanas man att be någon närstående om hjälp, eller besöka exempelvis ett servicekontor i närheten för att se om de kan hjälpa till.

Se mer information i tv-klippet högst upp i artikeln.

LÄS MER: Nu kommer kraven på vaccinpass

LÄS MER: Larmet: Falska vaccinpass handlas med kryptovaluta

LÄS MER: Hundratals demonstrerade på Götaplatsen mot vaccinpass

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.