Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gudrun Schyman drog storpublik

Fantastiskt roligt men inte förvånande, beskriver Gudrun Schyman den stora uppslutningen för Fi på 1 maj.

Feministiskt initiativ blev den stora vinnaren på 1 maj. Gudrun Schyman drog storpublik till sitt tal från ett bilflak vid Stora teatern.

– Det känns jättebra och det är fantastiskt roligt att så många kom men jag är inte förvånad, säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman.

Sedan i höstas har hon rest runt i Sverige och haft så kallade homepartyn hemma hos människor. Det har beskrivits som en succé och Schyman säger att hennes kalender är fulltecknad fram till valet i höst.

– Det har förändrat hur det politiska samtalet förs. Jag är uppbokad frukost, lunch, kvällar och ibland även nätter. Det är en väldig stark feministisk och anti-rasistisk kraft som nu märks av, inte minst bland unga människor.

Statsvetaren Ulf Bjereld räknade in 3 600 personer i tåget. Det var nästan dubbelt så många jämfört med Socialdemokraternas tåg och strax bakom Vänsterpartiets tåg som drog 4 500 personer.

Schyman försökte i sitt tal att överrösta de tusentals personer som samlats.

– Det var tyvärr dåligt ljud och lite svårt för alla att se. Men vi är en volontärorganisation, vi har inget kontor, vi finns på bara på nätet. De andra partierna har valbudgetar på 40-70 miljoner. Vi har nu fått ihop en miljon. Vi behöver en till.

I den senaste opinionsundersökningen fick Fi 2,3 procent och medlemsantalet har växt stadigt de senaste månaderna.

– Jag står mitt i den här stormen. I fjol var det 400 på första maj - i år nästan 4000. Samma tiodubbling har vi sett i vårt medlemstal sedan nyår.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.