Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Gryningspyromanen gripen

Gryningspyromanen har gripits misstänkt för bränderna i skånska Hammenhög i morse. Ett kafé totalförstördes och bara timmar senare började kyrkan brinna.

Ett kafé i Hammenhög på Österlen totalförstördes i branden. Under pågående släckningsarbete började kyrkan brinna.

Den man som kallas för Gryningspyromanen greps i eftermiddags i centrala Ystad, misstänkt för de två bränderna.

-Han är hörd, men vi vet ju av historien att han förnekar alltid, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig vid polisen i södra Skåne.

Mannen anhölls av jourhavande åklagare, misstänkt för grov mordbrand i två fall.

Tekniker som undersökt de två brandplatserna har hittat en tårtkartong som bedöms som intressant i utredningen. Polisen vill nu ha kontakt med personer som har upplysningar om tårtkartongen.

-Vem har kastat tårtkartongen? Vi vill också ha uppgifter om hur det såg ut vid femtiden i Hammenhög. I det sammanhanget finns en iakttagelse om en man som setts åka utan hjälm på en mörk EU-moppe. Han kom från området där det sedan började brinna, säger Ewa-Gun Westford.

Det var strax efter fem på torsdagsmorgonen som larmet om en kraftig brand i en korsvirkesbyggnad som används som kafé inne på det så kallade Weibulls-området i Hammenhög kom. Trots en massiv insats av räddningstjänsten förstördes huset, men ingen människa skadades.

Vid niotiden kom så larmet om brand även i Hammenhögs kyrka, mindre än en kilometer från kaféet. Westford var själv på plats:

-Det var ett yttre larm som utlöstes och då åkte vi direkt dit med en patrull. Till en början såg allt intakt ut, men så upptäckte vi att ett fönster var krossat och att det var rökutveckling därinne, berättar hon för TT.

Elden kunde snabbt släckas, men kyrkorummet blev rejält rökfyllt.

Bränderna och pådraget i Hammenhög engagerade ortsbor, som bland annat hjälpte till att kontrollera så att inga ytterligare brandhärdar låg och pyrde på andra håll i byn.

-Man blir arg och förbannad över att sådant här ska hända, säger en upprörd Hammenhögsbo till Ystads Allehanda på nätet.