Gryningspyromanen döms till fängelse av Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.
Gryningspyromanen döms till fängelse av Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.

Gryningspyromanen döms till fängelse

Den så kallade gryningspyromanen döms av Västmanlands tingsrätt till fängelse i två år och åtta månader. Enligt hans advokat kommer han att överklaga.

ANNONS
|

Tingsrätten skriver i domen att mannen befunnits skyldig till flera brott, bland annat försök till mordbrand, och grovt barnpornografibrott.

Det försök till mordbrand som mannen döms för gäller en brand som han anlade vid socialförvaltningens kontor i Köping i december 2017.

Tingsrätten har tidigare avgjort skuldfrågan men straffet meddelas först nu eftersom mannen genomgick en rättspsykiatrisk undersökning innan domen meddelades. Den rättpsykiatriska undersökningen visade att han inte lider av en allvarlig psykisk störning och därmed har tingsrätten kunnat döma honom till fängelse.

Den åtalade har kallats gryningspyromanen sedan tidigt 2000-tal, då han misstänktes för en rad anlagda bränder under morgontimmarna, framför allt i Skåne. Han har bara dömts för en bråkdel av de bränder han misstänkts för. 2011 dömdes han till åtta års fängelse för grov mordbrand mot ett flerfamiljshus i Ystad.

ANNONS

Enligt P4 Västmanland kommer han att överklaga domslutet.

- Min klient förnekar bestämt händelsen i Köping och han har för avsikt att överklaga den delen, säger försvarsadvokat Viktor Svartz till Sveriges Radio.

TT

ANNONS