Grymmare rån att vänta i Sverige

ANNONS
|

Thord Modin är chef för Rikskriminalens analyssektion och har arbetat länge med värderån. Enligt honom förekommer det att liknande summor hanteras även i Sverige.

- Så här kan man säga utan att beröra beloppet - det transporteras mycket stora summor i Sverige, dock inte lika frekvent som i Storbritannien, säger han.

I Sverige spränger man bilar, i Storbritannien tillfångatar man familjerna, vad kan man dra för slutsatser av tillvägagångssättet?

- De rån som sker i Europa är oftast avsevärt mer våldsamma än de i Sverige. I Frankrike till exempel har det skett mycket grova rån där folk till och med har dödats. Men det är bara en slump att det inte har hänt i Sverige än. Det blir ett moment 22, i takt med att samhället stramar upp skyddet så ökar också våldet.

ANNONS

- Storbritannien är ett av de få länder som faktiskt slår Sverige när det gäller stora värderån. Ett rån som det i onsdags kräver ett stort kriminellt nätverk och mycket planering. Man behöver vapen och pålitliga medarbetare, folk som kan och vågar genomföra det. Jag tror att det blir nästa steg i Sverige, att rånen blir grymmare.

Hur ser du på polisens möjligheter att få fast dem?

- Jag har inte satt mig in tillräckligt i just det här rånet än men jag tror att de kommer att åka fast. Att sen fälla dem och hitta pengarna är en annan sak. Men av hänsyn till brottets dignitet så kommer det här att bli en europeisk polisinsats. Det kommer inte att falla i glömska än på många många år.

- Se på det stora tågrånet. Det tog tid men de åkte fast till slut.

ANNONS