Grupper för pappor behövs enligt studie

ANNONS
|

Det är forskare vid Karolinska institutet som intervjuat elva pappagruppsledare, flera av dem med runt 20 års erfarenhet, om vad de upplever att pappagrupper har för betydelse. En stor fördel som alla nämner är att papporna får ett forum där de kunde prata fritt om sina frågor kring föräldraskapet.

- De fick nya sociala kontakter och gick hem till familjen med nya infallsvinklar, man började reflektera mer över sitt faderskap och maskulinitet. Och de stöttar varandra väldigt mycket, att de är viktiga som pappor, säger Ewa Andersson, medicine doktor och barnmorska, som är en av forskarna bakom studien.

ANNONS

Ville vara lediga

Många som inte tänkt vara föräldralediga ändrade sig efter att de gått med i en pappagrupp, enligt studien som publicerats i Scandinavian journal of caring sciences, och som P3 Nyheter var först att rapportera om.

På 1990-talet var pappagrupperna betydligt fler än i dag, och en del av mödravården. Den utbildning som ges i dag inför förlossningen är till stor del fokuserad på amning och praktisk information inför förlossningen, inte så mycket på känslor hos vare sig den födande eller hennes partner, enligt Andersson. Hon har tidigare forskat på hur pappor ser på mödravården, och många är missnöjda.

- Det händer ingenting. Det är samma som på 1990-talet att de känner att de är satta i hörnet och inte räknas, utan man fokuserar på kvinnan och det medicinska.

Utvecklingen påverkas

Att pappagrupperna prioriterats bort handlar "bara om pengar" enligt Ewa Andersson, som anser att den sociala isoleringen och ohälsan påverkas negativt av detta.

- Forskning visar att om papporna är närvarande ökar den kognitiva utvecklingen väldigt bra. Och om man nu separerar har man en plattform, att man haft hand om sina barn, säger hon.

ANNONS
TT

ANNONS