Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På söndagen drog två bogserbåtar loss BBC Lagos från stranden vid Råå vallar söder om Helsingborg. Fartyget rände på grund sent på fredagskvällen.

Grundstötta fartyget drogs loss

Bärgningen av fartyget BBC Lagos, som gick på grund utanför Råå vallar i fredags kväll, inleddes på söndagen. På eftermiddagen drogs det loss – med bra resultat.

Vid klockan 16 meddelade kustbevakningen att det 130 meter långa skeppet dragits loss från sandbanken och nu ska bogseras till hamn.

- Det stämmer, ett privat bogseringsbolag har fått loss fartyget. Hon ska nu bogseras till Spannmålskajen i Sidhamnen strax norr om positionen och undersökas på plats. Vad jag hört har allt gått bra, inga läckor eller så, säger Kustbevakningens ledningscentralsbefäl Johan Lund till TT.

Fartyget BBC Lagos höll en hög hastighet och åkte långt in i sandbanken när det körde på grund i fredags kväll, och kunde därför inte backa för egen maskin. En bärgningsplan togs fram av rederiet som äger båten, nederländska MF Shipping, tillsammans med deras försäkringsbolag. Planen godkändes av kustbevakningen.

"Vet först efteråt"

Förutsättningarna för bärgningen var goda – ingen olja har läckt ut från fartyget och det har inte heller tagit in vatten. Dessutom väntades högre vattenstånd under eftermiddagen, vilket var gynnsamt för bärgningen.

- Sedan finns det alltid risk att det uppstår skador när man ska drar loss ett fartyg, eller så kan man upptäcka skador som hittills har varit dolda eftersom att man inte kan se allting under vattenytan, berättar Mattias Lindholm, talesperson för Kustbevakningen.

Grovt sjörattfylleri

Lindholm trycker på att ansvaret för bärgningen ligger på ägaren och försäkringsbolaget.

- Men vi myndigheter har en hel del att säga till om. Kustbevakningen har funnits på plats med fartyg för att finnas till hands om någonting skulle inträffa, berättar Mattias Lindholm, talesperson för Kustbevakningen.

BBC Lagos, körde fast i sandbanken strax före klockan 23 på fredagskvällen. Kustbevakningen hade då förgäves försökt anropa dess befäl flera gånger och båtar i närheten hade också försökt påkalla dess uppmärksamhet.

Fartygets ryske befälhavare var höggradigt berusad och hade 2,5 promille alkohol i blodet när han testades. Mannen har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt sjörattfylleri.