Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flyktingbarn kan ha placerats hos ett företag där en av huvudpersonerna har kopplingar till organiserad brottslighet. Arkivbild.

Grovt kriminell drev hem för flyktingbarn

Flera kommuner har tvingats tänja på regler för att hitta placeringar för ensamkommande flyktingbarn. En granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att bland annat Halmstad och Helsingborg råkat placera barn hos ett företag där en av de huvudansvariga enligt tidningen är en 39-åring man med band till det kriminiella nätverket Bandidos.

Enligt DN har 39-åringen länge varit känd i Göteborgs undre värld och har figurerat i  olika brottsutredningar genom åren. Han är tidigare dömd för bland annat rån, misshandel och grovt bedrägeri. För två år sedan ordnade han en lönebidragsanställning åt en tungt kriminellt belastad ledare inom Bandidos Europaorganisation. Han har även hjälpt Bandidos MC att etablera sig i Göteborg genom att upplåta en del av en hyreslokal.

39-åringen ska ha använt sin bror som bulvan.

-Vi var medvetna om att vi gick utanför det sättet som man ska göra, men det var en fullständig omöjlighet för oss att veta att det handlade om kriminella i det läget. Vi vill självklart inte medverka till att skattepengar går till sådant, säger Lars Elowsson, verksamhetschef på Helsingborgs kommun, som placerat 13 barn hos företaget, till tidningen.

Bandidos misstänks ha fått minst fyra miljoner kronor för att ta hand om asylsökande, enligt DN.