Gripne svenskens fru: "Håller hoppet uppe"

Svensken Ali Gharavi, som sitter fängslad i Turkiet tillsammans med fem andra människorättsaktivister, har fått besök från det svenska konsulatet. Han har också fått träffa en doktor, säger hans fru Laressa Dickey som kämpar för att få sin make frigiven.

ANNONS
|

IT-konsulten Gharavi, som greps den 5 juli i Istanbul i anslutning till en Amnestykonferens, delar cell med tyske Peter Steudtner. Av de tio aktivister som greps, misstänkta för att ha stöttat en icke namngiven terrorgrupp, har fyra släppts på fri fot. Några formella anklagelser har ännu inte presenterats.

- Svenska konsulatet besökte honom i måndags och de fick prata med honom utan den massiva övervakning som varit när han träffat sin advokat. Han har också fått träffa en engelsktalande doktor och hans symptom är bättre, men han är stressad. Han har ordinerats medicin men han har ännu inte fått den, säger Laressa Dickey till TT.

ANNONS

Gharavi har kroniska ryggsmärtor och är beroende av sin medicin.

Sverige och Tyskland har framfört en gemensam protest till den turkiska regeringen och begärt att få klarhet i vad Gharavi och Steudtner anklagas för.

- Advokaterna håller på att formulera ett andra överklagande över hela fallet, som förhoppningsvis är klart på måndag eller tisdag. Ali och Peter har äntligen också fått tillåtelse att läsa ett par böcker, men utan politiskt innehåll, berättar Laressa Dickey.

Hon har svårt för att förstå vad som händer i den juridiska processen i Turkiet, men försöker hålla hoppet uppe.

- Det är bättre än att gråta varenda dag.

TT

Bakgrund: Gripandena

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Tio personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk. Enligt Amnesty Sverige är sex personer kvarhållna.

De sex kvarhållna anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap, enligt Amnesty.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet, och enligt svenska Amnesty deltog svensken som utbildare.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, är fängslad sedan tidigare. Han greps 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära predikanten Fethullah Gülen, som befinner sig i exil i USA, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

ANNONS