Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gripne mannen misstänks för mordet

Den 26-årige man som greps på tisdagen i Sydafrika misstänks för mordet på den 28-årige svenskan.

– Han är misstänkt för kidnappning och mord, säger Frederick van Wyk, talesman för den lokala polisen, till nyhetsbyrån AFP.


Den 26-årige mannen greps i Khayelitsha, Kapstaden, tidigt på tisdag morgon, enligt ett pressmeddelande från provinsregeringen. Provinsministern för säkerhet, Albert Fritz, var i övrigt mycket förtegen om polisens mordutredning eftersom den befinner sig i ett "känsligt läge", rapporterar den sydafrikanska nyhetssajten News 24. Fritz ville inte uppge vad den gripne är misstänkt för.

Även på Interpol i Pretoria är man mycket förtegen, enligt Bertil Olofsson, chef för internationella sektionen vid Rikskriminalpolisen.

– De skriver till oss att vi kommer att få mer information så fort de har någon, säger han till TT.

GP har pratat med Anni Derwanis pappa Vinod Hindocha som tror att polisen gripit rätt person.

– Men vad hjälper det, säger han. Jag får inte tillbaka Anni i livet.

Vinod Hindocha är förkrossad. Han har besökt dottern i bårhuset i Kapstaden.

– Hon sov så lugnt och det fanns inte ett märke i hennes ansikte., säger Vinod Hindocha. Hon såg ut precis som hon gjorde på bröllopet.

Anni Dewani befann sig i Sydafrika och Kapstaden tillsammans med sin brittiske make. De gifte sig i Indien för tre veckor sedan och var i Sydafrika på bröllopsresa när beväpnade män stoppade deras minibuss i en kåkstad utanför Kapstaden. Männen tvingade ut chauffören och körde iväg med paret. När kidnapparna senare släppte mannen larmade han polis som fann kvinnan död i baksätet på bussen.

– Hon hade rånats på allt hon hade och varför kunde inte gärningsmännen nöjda sig med det, säger den förtvivlade pappan.

Efter dödsbudet reste Vinod Hindocha direkt till Sydafrika. På lördag kommer Anni Dewani att begravas i London.

Personal från svenska ambassaden i Pretoria har rest till Kapstaden för att stödja familjen på plats.

– När obduktionsresultatet är klart kommer den döda svenskan att föras till Storbritannien för kremering, säger UD:s pressinformatör Joakim Graetsch.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.