Det finns ingen lagstiftning som säger att man inte får grilla på balkongen. Bild: Martina Holmberg / TT
Det finns ingen lagstiftning som säger att man inte får grilla på balkongen. Bild: Martina Holmberg / TT

Grilla på balkongen – så fungerar det

Vem bestämmer, och hur mycket får man grilla på balkongen egentligen? Det finns ingen hyreslag som säger att det är förbjudet att grilla på balkongen men man bör följa de uppsatta ordningsreglerna. Det här är vad som gäller enligt experten.

Att bo i lägenhet kan ofta medföra vissa störningsmoment från grannar. Kolgrillning på balkongen kan vara särskilt störande om röken och rökluften sprider sig. Blir man påverkad av att ens granne grillar på sin balkong är det en bra början att framföra hur du påverkas av matlagandet.

– Det är allmänt att man inte ska störa sina grannar. Det innebär en risk att bråka med grannar och i värsta fall bli utkastad, säger Sandra Nogueira, processjurist på hyresgästföreningen Göteborg.

Upplever man att ens granne inte slutar grilla, trots att man framfört att det stör, är det ett bra läge att kontakta sin hyresvärd eller fastighetsförvaltare.

Även om det är tillåtet att grilla på balkongen så får man inte störa sina grannar, som rök- och röklukt från grillen kan medföra. Om det råder eldningsförbud i kommunen är det de riktlinjerna som ska följas.

Ingen lagstiftning

Det finns däremot ingen lagstiftning som säger att man inte får grilla på balkongen.

– Det är det som är lite problematiskt eftersom det inte finns något i hyreslagen om grillning på balkongen. Skulle en kolgrill välta mot träparketten så får man själv ta ansvar för skadorna som medföljer, säger Sandra Nogueira.

Grillning på balkongen kan dessutom medföra en brandfara. Hyresvärden eller styrelsen har rätten att sätta upp egna regler för vad som gäller i fastigheten och det enklaste sättet att förmedla dessa är att dela ut dem till de boende.

I vissa fall begränsas det till endast elgrillar på balkonger och det finns ofta en gemensam grillplats som är avsedd för just kolgrillning.

– Finns det uppsatta ordningsregler så är det värt att följa dem för att inte riskera någonting. En bra jämförelse är om man har massa växter på balkongen och de övervattnas så att anordningen går sönder och det läcker ner. Så är man skyldig för det också, säger Sandra Nogueira.

Följer man inte riktlinjerna från sin hyresvärd finns det en risk att man som hyresvärd blir uppsagd från hyresnämnden.

LÄS OCKSÅ: Test: Godaste chorizon till sommargrillen

LÄS OCKSÅ: Här finns det grillplatser i Göteborgsområdet

LÄS OCKSÅ: Recept: Spännande smaker att lägga på grillen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.