Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta Thunberg tillsammans med Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo vid prisceremonin i Washington DC. Bild: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP/TT
Greta Thunberg tillsammans med Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo vid prisceremonin i Washington DC. Bild: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP/TT

Greta Thunberg fick Amnestys finaste pris

Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future har mottagit Amnesty Internationals "Ambassador of conscience award".
– Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för givet. Men, som det ser ut nu, inte kan, säger Thunberg.

Under sitt tal vid en ceremoni i Washington DC, USA, på måndagskvällen lokal tid påpekade Thunberg hur stora mängder människor kan tvingas på flykt då många platser riskerar att bli obeboeliga på grund av klimatförändringarna.

– Det faktum att detta kommer att skapa enorma konflikter och stort lidande är långt ifrån en hemlighet. Och ändå är kopplingen mellan klimatet och ekologiska kriser, massmigration, hungersnöd, kränkningar av mänskliga rättigheter och krig fortfarande inte uppenbar för många, sade 16-åringen.

"Lider redan"

Utmärkelsen beskrivs som organisationens finaste och uppmärksammar personer eller initiativ som har visat "enastående ledarskap och mod i kampen för mänskliga rättigheter".

– Vi kan mycket väl vara mitt i den största kränkningen av mänskliga rättigheter mellan generationer. Miljoner människor lider redan av de katastrofala konsekvenser som har förvärrats av klimatförändringarna, sade Amnesty Internationals generalsekreterare Kumi Naidoo under prisceremonin.

Stor klimatmanifestation

Priset har tidigare tilldelats bland andra Colin Kaepernick, Malala Yousafzai, Ai Weiwei och Nelson Mandela.

Greta Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan och kom efter två veckors seglats med tävlingsbåten Malizia II fram till New York i slutet av augusti. Hon ska bland annat delta vid klimattoppmötet i staden den 23 september, och på fredag planeras en stor global klimatmanifestation.

I december deltar Greta Thunberg i klimatkonferensen COP25 som hålls i Chile, dit hon planerar åka med buss och tåg.

Greta Thunberg håller tal efter det att hon mottagit priset. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
Greta Thunberg håller tal efter det att hon mottagit priset. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Greta Thunberg blev känd när hon i augusti förra året satte sig utanför riksdagen med plakatet "Skolstrejk för klimatet".

16-åringen strejkade varje skoldag fram till riksdagsvalet den 9 september. Sedan dess har hon strejkat varje fredag och har sagt att hon tänker fortsätta till dess att svensk politik är i linje med Parisavtalet.

Initiativet har fått stor uppmärksamhet och runt om i världen har tiotusentals ungdomar strejkat för klimatet. Uppmärksamheten har bland annat fört henne till EU-parlamentet och till påven i Rom. Hon har även prytt omslaget till Time Magazine som en av världens hundra mest inflytelserika personer och har blivit nominerad till Nobels fredspris.