Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Greenpeace: "Verket borde stängas"

Greenpeace avslöjade så sent som förra veckan säkerhetsbrister på Ringhals. Men organisationen säger sig inte veta något om sprängmedlet som hittats.

Så sent som den 14 juni publicerade Greenpeace rapporten "Nuclear Stress Tests - Flaws, blind spots and complacency", som avslöjade flera säkerhetsbrister vid europeiska kärnkraftverk.

Ett av de 13 utvalda kärnkraftverken som uppmärksammats i rapporten är just Ringhals i Sverige.

Bland annat Ringhals visade sig enligt rapporten ha dåliga säkerhetsmarginaler för att hantera jordbävningar och översvämningar.

Martina Krüger, ansvarig för Greenpeace klimat- och energiarbete, påpekade i ett pressmeddelande den 14 juni att Ringhals borde stängas omgående - åtminstone tills de allvarligaste bristerna var åtgärdade.

Därifrån är tankesprånget till att Greenpeace försökt föra in sprängmedel till Ringhals, som ett säkerhetstest, inte så långt. Men det utesluter Martina Krüger:

– Nej, vi skulle nog aldrig hantera sprängmedel, säger hon, men tillägger:

– Däremot har vi transporterat radioaktivt material för att visa hur lätt det var att komma över det.

Hon påpekar också att det som nu hänt "inte ska kunna hända."

– Och att man hittade det i går och vi får veta det först i dag känns inte heller så betryggande.

När GP påpekar att många liknande aktioner har gjorts för att tydliggöra något - allt från att klä ut sig till pilot och gå ombord på ett flygplan till att som journalist köpa ett vapen - säger Martina Krüger att organisationen kan tänka sig att "göra vissa saker".

– Alltså, för att stresstesta en anläggning eller för att visa hur undermålig säkerheten är. Men att hantera sprängmedel, nej, det kan jag nog utesluta. Inom Greenpeace skulle ingen göra så här utan mitt medgivande, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.