Gravsten välte - flicka avled

ANNONS

Under gudstjänsten klockan 11 var allt precis som vanligt. Därefter var den förolyckade flickan med sin mamma och syster ute på kyrkogården. Strax efter klockan 13 kom larmet om att en flicka skadats mycket allvarligt av en gravsten.

Det är en dubbelgrav med stenram runt, som satt sig lite längs ena sidan. Den relativt låga stenen ligger ner, med texten dold. Intill ligger en nygrävd grav med färgglada tygblommor.

Flera grannar såg uppståndelsen där först räddningstjänsten kom, sedan ett par ambulanser, därefter ambulanshelikoptern och till sist även poliser.

Åttaåringen fördes omgående, mycket svårt skadad, till Södra Älvsborgs sjukhus i Borås där hon senare avled.

ANNONS

Därefter spärrade poliserna av området med plastband, först lite runt sex sju gravar, därefter ett större område på många hundra kvadratmeter.

Ingemar Wallin bor granne med kyrkogården och har dessutom arbetat som kyrkvaktmästare i Bollebygds församling. Han brukar se att barn då och då leker på kyrkogården.

–Det händer. Men de är nästan alltid i sällskap med sina föräldrar. Det kan finnas lösa gravstenar, särskilt bland de äldre gravarna. Vi brukade försöka att dubba dem, säger Ingemar Wallin.

Även en annan granne, Kent-Göran Eriksson, var med sin hustru ute på kyrkogården strax efter det att tragedin hade inträffat.

–När jag jobbade på kyrkogården hände det att vi göt nya socklar. Vi satte alltid dit rostfria dubbar. Det är säkert en grundsättning, som har gett efter, annars välter inte en gravsten, säger Kent-Göran Eriksson.

Han förklarar hur man sedan trär på gravsten på sprintarna, vilket bör göra den omöjlig att välta.

–Det krävs våld för att välta en sten. Men tjälskjutning flera vintrar i rad kan naturligtvis påverka, tillägger han.

Roger och Käthe Andersson från Töllsjö pysslar om gamla släktgravar både på den gamla och den nya kyrkogården. De brukar sällan möta någon och de har aldrig sett barn leka där.

ANNONS

–Det som hänt är fruktansvärt. Det är obegripligt. Konstigt att någonting kan gå så galet, säger de och Margaret Larsson håller med.

Vad som än har hänt, är det en mycket ovanlig olycka.

Håkan Junfors, begravningschef i Göteborg under decennier, kan inte påminna sig om något liknande:

–Det var en pojke i Skåne som fick en sten över sig. Han bröt sitt ben. Det är enda fallet i modern tid. Det har naturligtvis hänt att kyrkogårdsarbetare har gjort missbedömningar och fått någon sten på sig, men inget så här allvarligt, säger Junfors.

Enligt polisen tyder det mesta på att den åttaåriga flickan hängt på gravstenen som då gett vika.

–Klart är att tösen klättrade upp på stenen och att hon hamnade delvis under den när den välte, säger polisbefälet Ulf Andersson till BT.

Förundersökning om misstänkt brott har inletts. Under vilken rubricering var dock ännu sent igår kväll oklart.

ANNONS