Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gravskändare var kyrkopolitiker

En av de djurrättsaktivister som åtalats för vandalisering av en grav tillhörande en minkfarmares släkt var vid tillfället kyrkopolitiker inom Göteborgs stift.

Mannen, som tidigare i veckan åtalades för bland annat brott mot griftefriden, tar själv upp sitt kyrkopolitiska engagemang i en inlaga till tingsrätten och menar att det talar för att han är oskyldig.

- Vi tar upp hans kyrkopolitiska engagemang för att vi menar att det är så främmande för honom att agera på det sätt som gjorts här, säger mannens advokat Svante Frigell.

Men enligt åklagaren finns bevis för att mannen var en av tre djurrättsaktivister som den 14 maj förra året begav sig till Nya kyrkogården i Södertälje för att vandalisera en familjegrav tillhörande en jordbrukare i Hjo som avsåg att starta en minkfarm.

Gravstenen med familjens namn grävdes upp och placerades senare samma natt i trädgården hemma hos en släkting till den tilltänkte minkfarmaren. Vid graven placerades en ny sten med ett ditmålat kors och en text som meddelade att minkfarmaren låg begravd på platsen och att denne aldrig kom att starta sin verksamhet som minkfarmare.

Gravskändningen och placeringen av gravstenen i släktingarnas trädgård utgör, enligt åklagaren, försök till grovt olaga tvång då händelserna knyts till bland annat hotbrev där en grupp kallad Djurrättsmilisen uppmanar de drabbade att se till att planerna på att driva minkfarm skrinläggs.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom brottet ingått som ett led i en systematisk brottslig verksamhet i syfte att påverka handeln med pälsvaror", skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Enligt Göteborgs stift valdes den åtalade mannen in i ett av deras politiska organ i samband med kyrkovalet 2009 och var aktiv fram till dagen efter gravskändningen ägde rum då en annan person tog hans plats.

Enligt en handläggare var mannen också närvarande vid förhandlingarna och verkade i vart fall inledningsvis intresserad av uppdraget. Han har dock inte själv avsagt sig sitt uppdrag utan fråntogs uppdraget den 14 maj förra året sedan det uppdagats att han helt lämnat Svenska kyrkan.

Mannen åtalas för en mängd brott i samband med olika djurrättsaktiviteter och nekar till alla anklagelser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.