Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gravida oroar sig över pandemin. Arkivbild.
Gravida oroar sig över pandemin. Arkivbild. Bild: Kallestad, Gorm

Gravida och nyförlösta oroliga över pandemin

Gravida och nyförlösta oroar sig mer över den pågående pandemin än riskgruppen som är 70-plus. Det visar ny forskning som publiceras i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Forskningen, som är gjord vid Sahlgrenska Akademin, visar även att man är mer missnöjd med BB-vården nu jämfört med innan pandemin, bland annat för att det saknas personal och den personal som finns är pressad.

– Man är mer oroliga nu än man brukar vara och det här är en grupp där det är bra om de inte är oroliga, för oro under den här perioden är något man måste försöka åtgärda, säger forskningsledaren Elin Naurin till radion.

Känslor av ångest har kopplats till negativa effekter för graviditeten, både på kort och lång sikt. Författarna till studien uppmanar därför vården att förbereda sig för uppföljningsbesök med de familjer som drabbats.

De drar också slutsatsen att det krävs en ökad medvetenhet om konsekvenserna som pandemin får, både för partnern och de gravida kvinnornas hälsa.

LÄS MER: Partnern får inte följa med till BB i Västsverige

Oro att partnern ska få symtom

Studien pågick från september 2019 till augusti 2020 och över 7 000 personer deltog i studien. Av dem har 3 000 svarat på tre enkäter både under graviditeterna och efter det att barnen fötts.

Svaren visade att de gravida och deras partner tänker mer på coronaviruset och dess konsekvenser än riskgrupperna över 70.

– Det här är en grupp som inte kan avstå från vård. De måste ha vård, de kan inte avstå från att föda barn. Det är ingenting man kan skapa vårdköer och avvakta med, och då blir man utsatt när vården är pressad, säger Elin Laurin till Ekot.

Kvinnorna tappar också tröst och stöd eftersom samhällsrestriktioner kräver isolering från vänner och släktingar.

En annan oro är att partnern ska få symtom på covid-19 och inte få vara med på förlossningen. I vissa delar av landet får partnern inte vara med på BB alls efter förlossningen.

De gravida kvinnorna oroade sig mycket över sin egen hälsa, sin partners och deras barn under hela pandemin, även partnerns oro var högre än tidigare.

LÄS MER: Enkät: Så oroliga är göteborgarna för coronaviruset