Gravida i alla åldersgrupper kommer att erbjudas att vaccineras i fas fyra.
Gravida i alla åldersgrupper kommer att erbjudas att vaccineras i fas fyra. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Gravida erbjuds nu vaccin mot covid-19

Gravida i alla åldersgrupper kommer att erbjudas att vaccineras i fas fyra. Folkhälsomyndigheten meddelade under tisdagen att gravida eller fostret inte löper en större risk för biverkningar från vaccinering mot covid-19, jämfört med andra individer.

ANNONS
|

Det är efter en dialog med bland annat Läkemedelsverket och Svenska barnmorskeförbundet, samt en genomgång av tillgängliga studier i ämnet, som Folkhälsomyndigheten nu meddelar att även gravida kommer att erbjudas vaccinering mot covid-19.

LÄS MER:Sjukhusdirektören hotades efter vaccinbeslut

Sedan tidigare har rekommendationen varit att gravida med underliggande riskfaktorer kan få vaccin.

Gällande gravida utan annan underliggande sjukdom rekommenderas vaccination nu efter 12:e graviditetsveckan, skriver myndigheten i ett pressmeddelande och konstaterar att Sverige gör nu samma bedömning som andra länder, bland annat Storbritannien och USA, där det rekommenderas att alla gravida erbjuds vaccination mot covid-19.

Vidare så påminner man om att gravida som inte är vaccinerade ska vara extra försiktiga för att undvika smitta.

ANNONS

LÄS MER:Sverige ger minst tre miljoner vaccindoser till Covax

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS