Arbetsdomstolen dömer att taxibolag att betala 100 000 kronor i skadestånd till en kvinna som sades upp efter att hon hade berättat att hon var gravid. Arkivbild.

Gravid sades upp – får 100 000 i skadestånd

En kvinna som berättade för sin arbetsgivare att hon var gravid blev kort därefter uppsagd. Arbetsdomstolen har dömt den tidigare arbetsgivaren att betala 100 000 kronor i skadestånd, skriver Helsingborgs Dagblad.

Kvinnan skulle ha börjat sin anställning på ett taxibolag i Skåne den 1 februari 2018. I november 2017 meddelade hon arbetsgivaren att hon väntade tvillingar, och att hon var halvvägs genom graviditeten. Det skriftliga svaret hon fick var bland annat att det var uteslutet att hon skulle börja jobba och att hon kunde slänga sitt kontrakt.

Efter några dagar fick kvinnan veta att hon sagts upp och att uppsägningstiden på en månad skulle börja gälla den 15 december.

Arbetsgivaren har uppgett arbetsbrist som skäl för uppsägningen.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen (DO) bröt taxibolaget både mot diskrimineringslagen och mot föräldraledighetslagen, det räcker med två månaders varsel inför föräldraledighet.

DO hade 122 ärenden som rörde misstänkt diskriminering vid föräldraledighet eller graviditet under 2018. Antalet har ökat de senaste åren, framför allt när det gäller diskriminering kopplat till graviditetsbesked.