Rester av ammunition kan leda till höga halter bly i viltkött. Arkivbild.
Rester av ammunition kan leda till höga halter bly i viltkött. Arkivbild.

Granskning av blyhalt i viltkött

ANNONS
|

Livsmedelsverket ska analysera viltkött för att säkerställa att kött med för höga blyhalter inte släpps ut till konsumenterna.

50 prover från älgfärs och 50 prover från vildsvinsfärs ska granskas, rapporterar TV4 Nyheterna.

Rester från ammunition kan orsaka höga blyhalter i köttet. Därför infördes nya råd för hantering av viltkött för fem år sedan. Enligt råden ska jägare skära bort 10 cm runt stället där en blykula gått in i djuret.

- Vi har stort förtroende för de svenska livsmedelsanläggningarna men nu vill vi kolla att reglerna kring hanteringen verkligen gett effekt, säger Henrik Björnfot vid Livsmedelsverket till TV4.

ANNONS

Före de nya råden visade forskning att personer som åt mer än 200 gram viltkött i veckan hade betydligt högre blyhalter i kroppen än lågkonsumenter.

TT

ANNONS