Granitblock ska hindra terrordåd

Betonglejonen på Drottninggatan i Stockholm har fått sällskap av tio granitblock. De ett ton tunga blocken ska hindra att fordon kör i hög hastighet på gågatan, och är en följd av terrordådet i april.

ANNONS
|

Granitblocken är ett resultat av diskussioner mellan Stockholms stad, polisen och räddningstjänsten.

- Det har hela tiden varit en avvägning om vilken typ av hinder man kan ta till. Samtidigt som det finns möjlighet för polis, brandkår och leveranstrafik att komma fram så bör det vara hinder som någorlunda passar in i gatumiljön, och som visar att det här är den öppna stad som vi vill att Stockholm ska vara, säger Ola Eriksson, kommunikatör på trafikkontoret, till TT.

Flera betonglejon har redan placerats ut, och ännu fler är beställda. Granitblocken är ett komplement, och gör att ett eventuellt fordon på gågatan måste köra i sicksack vilket håller nere farten.

ANNONS

- Sedan är det alltid svårt att helt och hållet förhindra den typen av attacker som vi hade den 7 april. Men vi ser ju att de här tillsammans med lejonen gör att det är en säker miljö på Drottninggatan, säger Ola Eriksson.

Stockholms stad för kontinuerliga samtal med polis och säkerhetspolis om behovet av hinder på flera platser i staden. Just nu finns inga planer på att sätta upp fler granitblock.

TT

ANNONS