Polisman från nationella bombskyddet. Genrebild.
Polisman från nationella bombskyddet. Genrebild. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Granat hittades vid badplats – sprängdes av bombskyddet

Badande ungdomar hittade en granat på sjöbotten vid en offentlig badplats. De tog med den upp på stranden och ringde sen polisen.
– Det var klokt att de ringde till oss, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson på polisen.

ANNONS
|

Händelsen utspelar sig vid sjön Bergsjön i Bottnaryd utanför Jönköping på torsdagskvällen. Några badande ungdomar hade tagit sig ut till en badplats för ett svalkande kvällsdopp. Då gjorde en av dem ett annorlunda fynd på sjöns botten.

– De hade dykt och hittat en granat på botten. De tog med den upp på land och sen var det klokt att de ringde till oss, säger Johnny Gustavsson, presstalesperson på polisregion öst.

Ungdomarna blev uppmanade att fota av föremålet och skicka in bilder till polisen samtidigt som en patrull åkte ut till badplatsen. Polisen tog i sin tur kontakt med bombskyddet.

ANNONS

– De ville komma ut till platsen och titta närmare på föremålet. Det konstaterades att det var en granat och man tog beslutet att spränga den på plats.

Hur gjordes den bedömningen?

– Det betyder att de var osäkra på innehållet och gjorde då bedömningen att det var säkrare att spränga på plats än att ta med sig den, som de ofta gör.

Polisen har inte kunnat slå fast vad det var för typ av granat.

– Min gissning är, och den är som god som någons, att det har funnits ett regemente i Jönköping och att den här granaten har hamnat där under någon militärövning. Men det är som sagt bara min gissning. Ingen har framträtt och sagt att det nog var dens granat och gett oss en förklaring, säger Johnny Gustavsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS