Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den som använder eco-alternativa tvättprogrammet gör av med betydligt mindre energi än den som väljer ett vanligt program. Arkivbild.

Grönt tvättprogram drar mycket mindre energi

Om du vill leva miljövänligt är det värt att använda tvättmaskinens "gröna" tvättprogram. I ett test av Energimyndigheten använde energisnåla tvättprogram betydligt mindre energi än andra program.

De flesta tvättmaskiner har ett tvättprogram som marknadsförs som ett mer energisnålt program än de vanliga. När Energimyndigheten nu testat programmet i olika slags tvättmaskiner visar det sig att de håller vad de lovar.

I genomsnitt använder vanliga program 88 procent mer energi och 70 procent mer vatten.

- Ja, det är stor skillnad. Det är viktigt om man vill vara energismart att välja standardprogrammet. För det är mer effektivt och sparar vatten och energi, säger Ileana Hagelin, handläggare vid Energimyndigheten som ansvarade för testet.

Testade bomullsprogram

Myndigheten testade maskiner med bomullsprogram där det gick att välja mellan ett energisnålt program och ett mer vanligt program. Skillnaden mellan programmen är enligt Hagelin att det energisnåla tar längre tid och tvättar i något lägre temperatur.

- Men båda programmen tvättar rent. De program som användes som jämförelse använder mer energi och vatten, men utan att tvätten blir renare, säger hon.

Testet visar också att den som köpt en energisnål tvättmaskin ändå kan använda lika mycket energi som den som köpt en maskin som drar mer energi. Den som regelbundet tvättar energisnålt sparar enligt myndighetens beräkningar runt 120 kWh per år, om man har en tvättmaskin med energiklass A+++. Avstår man istället från att tvätta med energisparprogrammet får man en energianvändning som motsvarar en tvättmaskin med energiklass B.

Fylld maskin bättre

Testet visade också att det är bättre att fylla en maskin än tvätta halvfulla maskiner, även om maskinen väger tvätten innan. För en 40-graderstvätt går det i genomsnitt åt 67 procent mer energi för att tvätta två halvfyllda maskiner jämfört med att tvätta en helt fylld tvätt.

- Det går åt mer energi om du tvättar två gånger. Även om många maskiner har blivit bättre på att känna av mängden tvätt så gäller fortfarande rådet att tvätta med helt fylld maskin.