Tydliggörandet kommer efter att Hollands premiärminister uttalat sig i frågan, som debatterats i landet med anledning av en bok om prinsessan Catharina Amalia.
I boken skriver författaren att den holländska lagen omöjliggör samkönade äktenskap för kungligheter. Den passagen ledde till att regeringen i ett uttalande ställde sig emot påståendet om att lagen skulle sätta käppar i hjulet för ett eventuell samkönat bröllop.
”Tronarvingen eller regenten behöver därför inte abdikera om han eller hon vill gifta sig med en person av samma kön”, skrev premiärminister Mark Rutte i uttalandet.
Riksmarskalken rätar ut frågetecken
Nu rätar riksmarskalken ut de frågetecken som finns på svensk mark kring framtida kungliga äktenskap.
– I successionsordningen stadgas att prins eller prinsessa, för att kvarstå i tronföljden, ska ha regeringens samtycke till att gifta sig. Successionsordningen i denna del är av gammalt datum, men numera kan ju äktenskap ingås mellan personer av samma kön, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll till Aftonbladet.
Omöjligt med två drottningar – eller par i kung
Om en drottning gifter sig med en kvinna får den äkta makan dock inte samma titel. Någon drottningduo – eller ”par i kung” – kommer alltså inte bli aktuellt i Sverige.
– När Estelle blir regent och om hon väljer att gifta sig med en kvinna så kommer den kvinnan inte att bli drottning. Det blir som i dag – personen blir prinsessa precis som prins Daniel är prins och inte kung, säger hovexperten Sara Ericsson till Aftonbladet.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.