Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/38

Gråt och skratt under kungligt dop

Vad är väl en bal på slottet? Säkert trevlig, men frågan är om det slår ett prinsdop. På fredag döps prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Gabriel. Nu har även faddrarna utsetts.

Faddrar till prins Gabriel blir prinsessan Madeleine, Sara Hellqvist, syster till prinsessan Sofia, Oscar Kylberg, vän och affärspartner med prins Carl Philip, Carolina Pihl, nära vän till Sofia samt Thomas de Toledo Sommerlath, kusin till Carl Philip.

LÄS ÄVEN: Här är gästerna på prins Gabriels dop

De kungliga dopen lockar många tittare, men snart lär det bli glesare mellan de hovliga nytillskotten.

– Kungafamiljen har ju sin trogna målgrupp och det finns alltid människor som upplever det här som en saga i det vanliga livet. Det får ett romantiskt skimmer, säger den erfarne hovreportern Sten Hedman.

Förr ovanligt

Det blir det femte kungliga dopet sedan prinsessan Estelle döptes 2012 och intresset lär bli stort. SVT:s sammandrag från prins Oscars dop 2016 sågs exempelvis av nära 1,2 miljoner svenskar.

Sten Hedman har varit på flera av dopen och minns särskilt när prinsessan Estelle döptes i Slottskyrkan i Stockholm.

– Det var speciellt. Estelle var ju det första barnet i den nya generationen och dessutom vår blivande drottning, säger han.

Den som tycker att det är trevligt med kungliga dop få passa på att fröjdas medan det är möjligt, påpekar Sten Hedman som själv upplevt långa perioder med få kungliga nytillskott.

– Nu har vi sett flera kungliga dop på rad. Annat var det när jag började som hovreporter på 1960-talet, då var ju dopen mer ovanliga och uppseendeväckande.

– Snart kommer vi att uppleva en lucka innan det är dags för den nya generationen kungabarn att bilda familj.

Tidigare dop av kungens och drottningens barnbarn

Prins Gabriels dop är ett av många kungliga dop de senaste åren.

Av Kronprinsessan Victoria och prins Daniel, prinsessan Madeleine och Christopher O´Neill, och prins Carl Philip och prinsessan Sofias barn var Estelle först ut.

Prinsessan Estelle, som är Kronprisessan Victorias och prins Daniels första barn, döptes den 22 maj 2012 i Drottningsholms Slottskyrka av ärkebiskop Anders Wejryd.

Två år senare var det dags för prinsessan Leonore, dotter till prinsessan Madeleine och Chris O´Neill,  att döpas den åttonde juni 2014 i Slottskyrkan av ärkebiskop Antje Jackelén.

Den 11 oktober 2015 döptes prins Nicolas, son till prinsessan Madeleine och Chris O´Neill, i samma kyrka av ärkebiskop Antje Jackelén.

Lite mer än ett halvår senare, den 27e maj 2016, döptes prins Oscar, kronprinsessan Victoria och prins Daniels andra barn, i Slottskyrkan av ärkebiskop Antje Jackelén.

Strax därpå var det dags igen. Den nionde september 2016, döptes prins Alexander, prins Carl Philip och prinsessan Sofias första barn, av ärkebiskop Antje Jackelén.

Idag döps prins Gabriel, prins Carl Philip och prinsessan Sofias andra barn i Slottskyrkan av ärkebiskop Anders Wejryd.